Arbejdstiden udsat

Forhandlingerne om en ny aftale om arbejdstid er udsat igen til lige før sommerferien

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det har trukket ud og trukket ud med at få møderne på plads, så DLF og KL kunne forhandle arbejdstid. Senest har KL udsat møderne til lige før sommerferien på grund af økonomiforhandlingerne med regeringen.

»Trods det meget lange forløb med mange pauser og afbrydelser og provokerende udmeldinger fra KL i Danske Kommuner har vi valgt at blive i forhandlingerne. Nogle vil måske beskylde mig for at være naiv. Men jeg tror fuldt og fast på, at vores bud på en arbejdstidsaftale vil skabe bedre vilkår for undervisning og ledelse på skolerne. At der er behov for det, har vi senest fået bekræftet i OECDs anbefalinger«, siger DLF-formand Anders Bondo Christensen.

Undervejs i forløbet har der været to ledere i KLs blad, »Danske Kommuner«, der kritiserer DLFs syn på ledelse og beder DLF om at møde op med nye synspunkter. Men lederne har ikke været skrevet af chefforhandleren, Kjeld Hansen, har han hver gang forsikret Folkeskolen.

Mange pauser undervejs

I efteråret måtte KL og DLF konstatere, at de manglede tid til som planlagt at gøre forhandlingerne færdige før jul. DLF pressede allerede fra januar konstant på for at få gang i forhandlingerne igen, men først 20. april var KL parat til at mødes.

»Dette møde forløb særdeles positivt. Vi kunne konstatere, at der var et fælles grundlag for genoptagelse af arbejdstidsforhandlingerne, og at der ikke var væ-sentlige forskelle på vores og KLs ledelsessyn«, siger DLF-formand, Anders Bondo. Et par dage senere bekræftede Kjeld Hansen på kredsformandsmødet i Køge, at forhandlingerne nu blev genoptaget, og at han forventede en ny aftale inden sommerferien.

Igen var det dog svært at få KL til at aftale tid til forhandlinger. Først 7. juni mødtes parterne igen. Mødet skulle være startskuddet til et koncentreret forhandlingsforløb, hvor der efterfølgende var aftalt ni tekniske møder frem til sommerferien.

Hovedstyrelsen står bag

Men på mødet 7. juni mente KL til lærernes store overraskelse, at der var behov for flere politiske diskussioner. DLF ryddede kalenderen, så det var muligt at forhandle 9. juni om aftenen. Samme dag meddelte KL imidlertid, at forhandlingerne måtte udsættes, man havde ikke mulighed før 17. juni.

En enig hovedstyrelse står bag, at forhandlingerne kan fortsætte på det grundlag, der blev skabt 20. april.

»KLs træghed kan naturligvis tolkes som en afvisende attitude. Men vi fastholder, at det vil være en kæmpefordel for folkeskolen og for lærerne med en ny arbejdstidsaftale. Derfor vil vi ikke anse mulighederne for en ny arbejdstidsaftale for udtømte, før vi eventuelt får et endegyldigt nej fra KL«, siger DLF-formand Anders Bondo.

folkeskolen@dlf.org