Rødvin, ost og arbejdstidsaftale

På Hedegårdenes Skole møder lærerne talstærkt op, når tillidsrepræsentanten skal have gode råd

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Faglig klub - din direkte vej til indflydelse'.

'Klæd din TR på'.

En overheadprojektor kaster budskaberne op på et hvidt lærred, der hænger højt på lærerværelsets endevæg.

'Du har tilfældigvis ikke en ostehøvl med i rygsækken?'

Tillidsrepræsentant Niels Andersen ser spørgende på kvinden, der netop er trådt ind ad døren. Hun ryster på hovedet.

'Men jeg har ringet efter én', siger hun.

Det er torsdag. Klokken er 18.55. Lærerne siver langsomt ind til skoleklubmødet på Hedegårdenes Skole i Roskilde.

'Lokalaftalen' og 'Frustrationernes frie løb' er punkterne på dagsordenen. Men selv om der er lagt op til hed debat, er det afslappede stemmer og klirren med rødvinsglas, der lyder mellem rygernes glasbur, det lange mødebord og den lidt slidte sofagruppe.

Samme dag er lokalaftalen mellem Roskilde Kommune og kreds 41 faldet endeligt på plads, og i næste uge skal tillidsrepræsentant Niels Andersen forhandle arbejdstid med skoleledelsen.

Livsnerven

'Det her er livsnerven for mig. Det betyder alt for, om jeg kan gå ud og være troværdig over for ledelsen. Det er jo mine kollegaer, jeg skal forhandle for. Vi løfter i flok. Det er betydningsfuldt, at der kommer så mange. Jo flere her er, jo mere opkvalificerer det mit mandat', siger Niels Andersen.

Det lange bord er hurtigt fyldt op, og mødedeltagerne er begyndt at tage de komfortable sofaer i brug, da Niels Andersen byder velkommen. Han har indbudt viceinspektør Peter Jensen til første del af mødet, så de sammen kan fremlægge den nye lokalplan.

'Det er ikke mig, der skal snakke så meget, det er jer, der skal give mig gode ideer, som jeg kan bruge, når jeg skal forhandle med Peter i næste uge', siger Niels Andersen.

Hurtigt fremlægger han den nye lokalaftale, der næsten ligner den fra sidste år. Der skal blot spares nogle timer. I år er der også yderligere fem punkter, der er lagt ud til forhandling på den enkelte skole.

'Pauseaftalen, eksamens- og censorvirksomhed, dispositionspuljen, skolevejledning og skolebiblioteksaftalen, men vi diskuterer dem enkeltvis, når Peter er gået. Peter - har du nogle kommentarer?'

Viceinspektøren er som den eneste blevet udstyret med et glas rødvin. Han hæver glasset og siger:

'Jeg har ikke andet at sige, end at det har du fremlagt sobert'.

Opbakning

Fristelserne køres frem på et rullebord. Ostehøvlen er kommet. Alle forsyner sig med kiks, brød, ost og rødvin.

'Jeg er her for at høre fremlæggelsen af den nye lokalaftale. Jeg kunne godt selv sætte mig ind i den. Men jeg får meget mere ud af at få den fremlagt. Det er afgjort bedre, at her kommer 25 end fem. Det viser, at der er opbakning til tillidsmanden. I og med at vi sidder her, så tror jeg også, vi får en bedre tillidsmand. Og så er der jo rødvin', siger Mette Jørgensen, der har været lærer på skolen i to år.

Jytte Jensen nikker.

'Det handler også om, at man får at vide, hvad der foregår. Vi har så travlt i hverdagen, så vi aldrig får talt om de overordnede ting. Her får vi udryddet alle de ting, der kan give misforståelser. Det giver et godt arbejdsklima. Der er intet værre end at løbe med en halv vind', siger Jytte Jensen.

Hvert punkt bliver gennemgået, og hver gang når lærerne frem til, at der ikke kan spares.

Hårdt mod hårdt

'Vi har jo også fået dobbelte gangvagter. Så vi har faktisk færre pauser end sidste år', siger en.

'Det har du helt ret i. Det er et godt argument'. Niels Andersen nikker ivrigt. Og småløber op mod sin blok for at gøre nogle notater.

Da lærerne er ved at være igennem alle punkterne, er der ikke sparet en eneste time - tværtimod ønsker de flere timer til arbejdet med afgangseksamenerne.

'Så er der ikke andet at gøre end tage timerne fra skole-hjem-samarbejdet og ekskursioner. Hvis man ikke vil betale for varen, så må det vise sig et eller andet sted. Så må vi håbe, at der er nogle forældre, der tænker, når de skal sætte kryds ved kommunevalget', siger Niels Andersen.

'Men I skal huske, at det her er en forhandling. Vi vil det ene, og ledelsen vil det andet, og så lander vi et eller andet sted midtimellem'.-