KL afviser at snakke arbejdstid

Alligevel kan lærerne godt forvente forbedringer, mener Anni Herfort

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der skal ikke røres ved arbejdstidsaftalen før 2004.

Så klart var budskabet fra kommunernes topforhandler, borgmester Ole Andersen, da han mødtes med DLF's formand, Anni Herfort, i sidste uge.

Den blanke afvisning betyder, at lærerne med mange undervisningstimer og for lidt forberedelsestid ikke skal regne med at få løst deres problemer med Kommunernes Landsforenings (KL) hjælp ved central aftale.

I 1999 aftalte Kommunernes Landsforening og DLF, at arbejdstidsaftalen først kan genforhandles i 2004, medmindre begge parter er enige om at åbne forhandlingerne før.

'Jeg synes, det ville være ualmindeligt fornuftigt af KL at kigge på de problemer, der er. Jeg kom med budskabet om, at vi burde gøre det nu og ikke vente', siger Anni Herfort.

Men sidste onsdag blev det slået fast, at kommunerne ikke er lydhøre over for lærernes ønsker om at tage fat på problemerne.

KL's forhandler Ole Andersen har tidligere i Folkeskolenafvist at tage arbejdstidsaftalen op med den begrundelse, at det tager tid, før en ny aftale virker optimalt.

Men Anni Herfort er ikke i tvivl om, at der er punkter i aftalen, der ikke bliver bedre med tiden.

'Selvfølgelig er det år et, men derfor kan vi godt skille de problemer, der handler om år et, fra de problemer, der handler om lærere med mange undervisningstimer. Det er noget, vi må have løst. Selvfølgelig er KL presset af kommunerne, men jeg tror, at mange af de problemer, der findes, er fælles problemer. Vi kunne hjælpe det lokale led, hvis vi fik taget hul på det'.

Ingen mulighed for at strejke

Det er ikke muligt at frigøre sig fra arbejdstidsaftalen før 2004 - hverken ved at opsige den eller konflikte. Hvis Lærerforeningen stiller det ultimative krav om at forhandle arbejdstid ved forhandlingerne til Overenskomst 2002, vil det højst sandsynligt betyde, at forhandlingerne bryder sammen og skal til Forligsinstitutionen. Her kan der kun udarbejdes et mæglingsforslag, der ikke nævner arbejdstid.

Alligevel ser DLF's formand stadig gode muligheder for at få gennemført forbedringer inden 2004.

'Vi er ikke magtesløse - vi har handlemuligheder inden for den aftale, vi har. Vi skal melde klart og enigt ud. Vi skal se på, hvor der har været gode aftaler, og så formidle det ud i systemet. Vi skal se på,s hvilke kredse der har så store problemer med deres kommuner, at de har behov for hjælp. Det er vigtigt at sige, at selv om KL var så afvisende, efterlader det os ikke uden mulighed for at agere i forhold til arbejdstidsaftalen'.

'Vi vil fortsat lægge pres på KL. De kommer til at høre fra mig igen. Vi skal koncentrere os om få punkter. Jeg ser forberedelse til lærere med mange undervisningstimer og nedsættelse af timeantallet for lærere med mange undervisningstimer som de vigtigste elementer', siger Anni Herfort.