Kun 24 er endnu ikke med

I Holstebro gik det galt, da der kom penge ind i forhandlingerne om ny arbejdstid.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I december 2008 troede formand for Holstebroegnens Lærerkreds Torben Voss, at en ny arbejdstidsaftale snart kunne underskrives. Lærere og ledere blev indkaldt til orienterende stormøder, men alligevel er Holstebro i dag blandt de kommuner, hvor forhandlingerne brød sammen.

I 24 kommuner har man ikke opnået enighed om en aftale efter de nye principper.

»I Holstebro gik det helt fint, når vi talte om værdigrundlag. Men når der kom penge ind i det, gik det galt«, fortæller Torben Voss og hentyder til, at udgangspunktet for de lokale arbejdstidsaftaler er, at de ikke koster mere end de aftaler, der tidligere var i kommunerne.

Der er ikke mange penge at give af i Holstebro Skolevæsen, og skolerne er på lønsumsstyring. Det vil sige, at lederne har ansvaret for fordelingen af en pose penge til lærerlønninger og andre udgifter. En ny aftale ville betyde, at nogle skoler fik mere, mens andre fik mindre.

»Nogle ledere kunne se, at deres skole ville tabe en masse penge på det, og så kunne de ikke anbefale det. Jeg tror, stormøderne var der, hvor det gik op for skolelederne, hvad det handlede om, og så gik forhandlingerne helt i stå«, siger Torben Voss.

Han har meldt til medlemmerne, at kommunen alligevel ikke vil være med til en aftale i år, og at parterne skal forhandle igen i 2010.

»Vi har et problem, fordi jeg sammen med skolechefen har stået og fortalt om alt det, der kunne komme ud af aftalen. Når så økonomien sætter en stopper for det, lyder det som ord uden realitet bag. Jeg kan kun håbe, at kommunen kommer under et vist pres fra de andre kommuner, som det er lykkedes for«, siger Torben Voss.

Konsulent i DLF Andreas Bang har oplevet, at der er opstået problemer omkring resurseneutraliteten i flere kommuner.

»Resurseneutraliteten er udgangspunktet for aftalerne i hele kommunen og ikke på den enkelte skole«, siger han.

mbt@dlf.org og tt@dlf.org