Skoleleder på Helsingør Skole Kari Jørgensen mener ikke, at beslutningen om afskedigelser er forhastet.

Helsingør-lærere prikket - forhastet siger lærerkreds

På Helsingør Skole er 15 ansatte blevet afskediget som følge af faldende børnetal og dårlig økonomi. Lærerkredsformanden undrer sig over timingen: "Ledelsen ved ikke endnu, hvor mange der reelt er behov for at fyre".

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Torsdag morgen i sidste uge kunne 11 lærere, to børnehaveklasseledere og to pædagogmedhjælpere stå op til en SMS med beskeden om, at de ikke skal være på skolen næste skoleår. Beskeden blev efterfulgt af en personlig samtale.

I alt 15 ansatte på Helsingør Skole er blevet indstillet til afskedigelse, dels fordi der næste år vil være færre elever, dels for at spare. Ifølge Frederiksborg Amts Avis er der til august 150 færre elever på Helsingørs skoler end der er i år, og skolernes samlede gæld løber op i 27 millioner kroner. Det har til sammen været nok til, at ledelsen på Helsingør Skole har set sig nødsaget til af afskedige. Også andre skoler i Helsingør Kommune har meldt ud, at der senere på året vil komme afskedigelser.

Trods fyringer: Bruger penge på at sende rekordmange på KL-topmøde 

Lærerkredsformand Vera Sandby Hansen undrer sig over, at man allerede nu vælger at fyre lærere, når man ikke endnu ved, hvor mange der går på pension, eller om der bliver opslået stillinger på andre skoler.

"Lærerne er ansat i kommunen, så de skal tilbydes job på andre skoler, hvis der er ledige stillinger der. Og det ved man ikke endnu, og derfor synes jeg, det er noget forhastet, at man tager en beslutning som denne, før man overhovedet kender et reelt behov for fyringer", siger kredsformanden.

Skoleplanlægning starter ekstra tidligt

Helsingør Skole har cirka 1900 elever og omkring 400 ansatte fordelt på fem matrikler. Vera Sandby Hansen er enig i, at et faldende elevtal giver grund til at kigge på antallet af lærere.

"Vi får færre børn, der bliver oprettet færre børnehaveklasser, og en afdeling har foretaget flere klassesammenlægninger. Så det giver mening, at staben skal optimeres. Men der er ingen grund til at udsætte ansatte for forskrækkelsen, når man reelt ikke ved, hvor mange fyringer der er behov for", siger hun.

 Trods fyringer: Bruger penge på at sende rekordmange på KL-topmøde

"Ofte er det i januar, vi planlægger næste skoleår, men nu når vi vidste, at der på grund af det stramme budget var behov for større justeringer, er vi startet allerede nu. For det er et stramt budget, vi har skulle tilpasse os, og det synes jeg vi har gjort på ordentlig vis. Man har haft mulighed for at melde ind, hvis man ønsker frivillig fratrædelse, for eksempel pension", siger Kari Jørgensen, der tager forbehold for, at tingene kan ændre sig:Kari Jørgensen er skoleleder på Helsingør Skole og forklarer, at ledelsen i november begyndte at få overblik over, hvor mange klassesammenlægninger og klassenedlæggelser, der ville være tale om næste skoleår.

"Det er selvfølgelig ikke altid, man selv er klar over, hvornår man vil fratræde, så der kan altid komme ansatte, der først senere finder ud af det. Men sådan er der altid usikkerhed om skoleplanlægningen, og vi vil selvfølgelig reagere på det, hvis der skulle komme nye stillinger eller lignende og tilbyde dem til de afskedigede".

Ubehagelig overraskelse

Kredsformanden har haft samtaler med de ramte lærere, hvor nogle naturligvis er vrede eller kede af det.

"Det er bestemt ikke sjovt for dem, det går ud over. Og det er klart, stemningen bliver generelt trykket, når der kommer sådan en runde- også for de andre lærere. Folk bliver usikre på, om det nu er dem næste gang", siger Vera Sandby Hansen.

Helsingør: Borgmester og lærerformand uenige om konsekvenser af budgetforlig 

Kredsformanden ved ikke, hvordan nedskæringerne vil påvirke kvaliteten af undervisningen.

"Selvfølgelig er der grund til at skære på antallet af stillinger, når der er færre elever og klasser. Men jeg er tvivlende overfor, om staben vil kunne dække behovet, som de hidtil har gjort, næste skoleår", siger Vera Sandby Hansen. 

Debat: Du skal bare tage dig sammen!