Et godt tilbud

Badestrande, kulturliv, liniefag og hjælp til at skaffe bolig og arbejde til ægtefællen skal lokke lærere til Grenaa

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lørdag formiddag. Gangene på Østre Skole i Grenaa ligger øde hen. Men fra lærerværelset breder duften af flødestuvede kartofler og hamburgerryg sig.

Maden er til det dusin mennesker, der er samlet til skolens åbent hus-arrangement.

Gæsterne er seks lærere og lærerstuderende fra hele landet, der har vist bare en mikroskopisk interesse for at søge job på skolen. Værterne er skoleleder Carl-Aage Laustrup, et udpluk af Østre Skoles lærere, formanden for skolebestyrelsen, en ejendomsmægler og en boligudlejer.

De er i gang med at præsentere deres salgsprospekt for Østre Skole og for Grenaa og omegn.

En uge senere er der ansøgningsfrist til to stillinger, og til næste sommer har man brug for tre-fire nye lærere. Skolen er gået i offensiven for at undgå at havne i samme pinagtige situation som flere af naboskolerne, nemlig at slå stillinger op uden at få én eneste ansøger.

Carl-Aage Laustrup fortæller skråsikkert, at Danmarks bedste og mest familievenlige badestrand ligger ved Grenaa, og at naturen omkring Kolindsund er fantastisk. Han bliver afbrudt af en af sine lærere, der med et skævt smil påstår, at det er dokumenteret, at der er flere solskinstimer på Djursland end i Århus og Randers.

'Vi er i en landsby med storbyens muligheder. Broadway kommer aldrig til at gå igennem Grenaa, men vi kan noget med vores kulturliv', siger Carl-Aage Laustrup.

Lærerstuderende Per Østergård Jensen og hans kone Maria Østergård Jensen har taget turen fra Odense for med egne øjne at bedømme, om Grenaa er et godt sted for dem og deres toårige søn.

'Vi vil gerne hjem til Jylland. Hvis vi kunne vælge frit, ville vi nok foretrække Århus, men på grund af huspriserne har vi talt om Grenaa. Desuden er vi også begyndt at tænke over, hvilket miljø vores søn skal vokse op i', siger Per Østergård Jensen.

Forsøg med klasser

Cafémiljøet i Århus og skolerne i de større byer er Østre Skoles værste konkurrent. Derfor gør Carl-Aage Laustrup meget ud af at overbevise gæsterne om, at man faktisk godt kan have et liv på Djursland ved siden af lærergerningen.

'Hvis det er jeres drøm at sidde på en café og drikke cappuccino ved et bord, der vipper, så drop Grenaa. I kan godt få cappuccinoen nede i kulturhuset, men bordene står altså fast', siger han og indkasserer en højrøstet latter fra tilhørerne.

Midt imellem flødekartoflerne og kaffen med avec er der også et fagligt input. Gæsterne får udleveret skolens personalehåndbog og skolebestyrelsens årsberetning, og så bliver de ført med på en timelang rundvisning til de fleste af skolens klasser og fællesarealer.

Østre Skole er en typisk industriskole fra 50'erne med godt 500 elever i små klasser og brede gange, men skolen vil gerne sprænge de traditionelle rammer ved at bryde vægge ned og danne forsøgsklasser, der passer til nutidens undervisningsform. Det fortæller Carl-Aage Laustrup midt imellem savsmuld og limlugt i skolens sløjdlokale.

Mens rundvisningen skrider frem, stiger begejstringen hos Per Østergård Jensen og hans kone.

'Det er en god ting, at de ikke bare er tilfredse, men har blik for udvikling. Så længe der er dynamik på en skole, tror jeg, at det er et godt sted at være', vurderer den kommende lærer.

Hans kone er imponeret over skolens hjælpsomhed. Carl-Aage Laustrup har allerede ringet til det lokale sygehus og spurgt, om de har brug for en bioanalytiker som Maria Østergård Jensen. Det har sygehuset ikke i øjeblikket, men nu er ve-jen banet, når den ledige stilling dukker op.

'Det er ingen hemmelighed, at vi helst vil have ægtepar, og at de bosætter sig i området. Vi er ikke de eneste, der har opdaget, at ægtepar i højere grad integrerer sig og er mere bofaste. I takt med at lærerne får flere og flere aftenmøder, bliver det altså for bøvlet at køre frem og tilbage mellem Grenaa og Århus', mener Carl-Aage Laustrup.

Han har ingen problemer med at markedsføre sin skole med områdets badestrande, blå flag og kulturtilbud.

'Der er attraktive stillinger og attraktive skoler. Det, der gør Østre Skole spændende, er gode lærere og viljen til forandringer. Derfor drejer det sig bare om at fortælle, at vi findes, og at man godt kan have et liv herude på Djursland'.

Det behøver Carl-Aage Laustrup nu ikke at overbevise lærerstuderende Hanne Kristensen fra Århus om. Hendes forældre bor uden for Grenaa, og hun er kommet for at få et indtryk af skolens fysiske rammer og pædagogik.

'De fleste af mine venner bor i Århus, men det kan måske blive vejet op af det rent faglige. Hvis jeg søger, bliver det, fordi jeg kan få mine liniefag. Jeg gider ikke begynde med et skema med alle de fag, der blev tilovers', siger Hanne Kristensen.

Huspriser og lejeboliger

På lærerværelset er advokat Lars Kirstein og ejendomsmægler Erling Christensen i gang med at rådgive om lejeboliger og huspriser i Grenaa. Blandt tilhørerne er en lærer fra Sjælland, som overvejer at sige sit job op og begynde en ny tilværelse på Djursland. Hun har allerede bedt om at få sendt salgsopstillinger med posten, mens Maria Østergård Jensen og Per Østergård Jensen er mere interesserede i at bo til leje.

'Vi kunne godt finde på at tage på flere besøg for at finde ud af, hvor vi skal bo. Men der er klart positive ting, for eksempel at de har en tutorordning for de nye lærere. Jeg ved, at det stadig forekommer, at man starter med at blive tilknyttet syv forskellige klasser og får de timer, der er tilovers'.

Skoleleder Carl-Aage Laustrup opfatter arrangementet som en slags matchmaking, hvor begge parter skal være tilfredse. Med løn til lærere, betaling af transportudgifter og mad koster det åbne hus Østre Skole godt 5.000 kroner. Men pengene er godt givet ud, for da gæsterne kører hjem, er der udsigt til, at alle seks vil søge en stilling på skolen.

'5.000 kroner er jo ingenting, når man tænker på, at vi skal have fat i lærere, der skal have 300.000 kroner i løn om året'.-Aase Bak er freelancejournalist

Tour de Djursland

Øst-Djurs Lærerkreds inviterer hvert efterår nye lærere på tur med Det Rullende Hotel, en gammel bus med trailer og mulighed for overnatning. På turen bliver de nyansatte lærere vartet godt op og får samtidig set Djursland, fortæller kredsformand Hans Rechendorff, der også er tillidsmand på Østre Skole i Grenaa. Gennemsnitsalderen i Øst-Djurs Kredsen er på den 'forkerte' side af 50 år, og kredsen vil gerne hjælpe yngre lærere med at skabe sig et netværk og motivere dem til at slå sig ned på Djursland.

Der er attraktive stillinger og attraktive skoler. Det, der gør Østre Skole spændende, er gode lærere og viljen til forandringer. Derfor drejer det sig bare om at fortælle, at vi findes, og at man godt kan have et liv herude på Djursland