Udbrændte svenskere

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærere har høj risiko for udbrændthed. Det viser en ny svensk undersøgelse udarbejdet af arbejdsmedicinsk enhed i Stockholm. Ifølge undersøgelsen har lærere højere risiko for at brænde ud end læger og sygeplejersker, der også ligger højt på risikoskalaen.

Undersøgelsen viser, at en fjerdedel af lærerne/pædagogerne ansat på skoler i Stockholm er i risiko for at brænde ud, og otte procent er i ekstrem risiko. Undersøgelsen peger blandt andet på, at lærerne oplever at have lav kontrol over eget arbejde, og at der stilles høje krav til dem.

Udbrændthed rammer især personer, der er overengagerede i deres arbejde, som oplever sig selv som uerstattelige, og som har få interesser uden for arbejdet, står der i undersøgelsen. Men samtidig er udbrændthed noget, der opstår i usunde organisationer med høj arbejdsbelastning, og hvor den enkelte har lav kontrol over eget arbejde. Udbrændthed er en negativ respons på langvarig stress.

Undersøgelsen kan læses på www.sll.se/yrkesmedicin