Forældre overtog undervisning

Lærerne tog til London, mens forældrene underviste

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Højene Skole i Hjørring arbejder man meget på at få et tættere forhold til forældrene. I to dage var forholdet blevet så tæt, at godt et halvt hundrede forældre havde overtaget undervisningen, mens skolens 55 lærere og pædagoger var på studietur til London. Et usædvanligt projekt, som kun kunne lade sig gøre, fordi lærere og pædagoger straks sagde ja til at bruge den decentrale lønpulje til det fælles formål.

Skoleinspektør Michael Harritslev fik uden problemer de nødvendige tilladelser fra lærerkredsen og kommunen og fra de 380 elevers forældre.

'I skolebestyrelsen syntes vi straks, at det var en kanongod idé', fortæller formanden, civilingeniør Bjarne Bang.

'Men vi var aldrig gået med, hvis skolen skulle have været lukket, og det har hele tiden været meningen, at børnene skulle lære noget. Det er ikke bare et pasningsprojekt', understreger Bjarne Bang, som selv påtog sig at undervise i en 4. klasse. Han har brugt 15-20 timer til forberedelse og garanterer, at han har fået en helt anden indsigt i lærernes arbejde.

Hjørring Kommunes pædagogiske udviklingskonsulent Flemming Horsfeldt har formentlig haft en af Danmarkshistoriens korteste karrierer som skoleinspektør, nemlig de to dage, han vikarierede for skoleinspektør Michael Harritslev.

'Projektet er simpelt hen en genistreg. Her sætter skolen jo kød og blod på forældresamarbejdet', mener Flemming Horsfeldt, som synes, at Højene Skole viser forældrene en stor tillid ved i bogstaveligste forstand at overrække dem nøglen til skolen.

'Det er sjovt, at lærerne er taget til London. Det er også sjovt, at vi bliver undervist af forældrene, selv om vi havde håbet på at få fri', siger Anders fra 4.b, mens han i et frikvarter spiller computerspil mod nogle af kammeraterne.

'Ja, bare vi kunne få lov til at spille computer hele tiden', sukker kammeraten Nick.-Niels Henriksen er freelancejournalist