Stor opbakningtil overenskomsten

DLF's formand føler, han har fået fuld opbakning fra medlemmerne på trods af et tyndt overenskomstresultat. Halvdelen af lærerne valgte at stemme ved den elektroniske urafstemning. Ud af dem stemte 97,3 procent ja.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Det er klart, at vi er rigtig glade for at have over 90 procents opbakning til et resultat. Jeg var overbevist om, at det nok skulle blive et ja, men jeg havde selvfølgelig ikke forventet, at så mange ville stemme ja«, siger DLF's formand Anders Bondo Christensen.

Hele 97,3 procent af de lærere, der stemte, valgte at klikke ja ved den elektroniske afstemning. Anders Bondo er sikker på, at grunden er, at DLF har gjort et stort arbejde for at forklare medlemmerne om de stramme økonomiske rammer for forhandlingerne. Han har flere gange indkaldt alle DLF's tillidsrepræsentanter til møde i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.

»Jeg tror, den direkte dialog betyder meget. Det er forudsætningen for, at vi selv i svære tider kommer til at fremstå som en stærk forening. Det synes jeg, det her resultat er udtryk for«.

Anders Bondo mener ikke, at det er noget problem, at stemmeprocenten kun kom op på 50,4.

»Jeg er glad for, vi nåede over de 50 procent. Vi vidste alle sammen, at stemmeprocenten ville blive en udfordring denne gang. Vi havde et meget enkelt og tyndt resultat. Der var løn og stort set ikke andet. Til gengæld var der heller ikke den store interne diskussion om det. Man var godt klar over, at med de rammebetingelser, der var, så var det egentlig ikke helt så ringe et forhandlingsresultat, vi var kommet hjem med«.

I og med at overenskomstperioden kun blev på to år, er Anders Bondo og hovedstyrelsen allerede i gang med forberedelserne til de næste overenskomstforhandlinger, som skal munde ud i en ny overenskomst i 2013.

»Lige nu skal vi på det kommunale område i gang med at kvalificere, at den uddannelsesplan, som alle lærere skal have, bliver et brugbart redskab. På det statslige område skal vi i tæt samarbejde med tillidsrepræsentanterne i gang med at forberede et serviceeftersyn af blandt andet lønsystemet«.

Bedre til at tænke langsigtet

Anders Bondo mener, at DLF er blevet meget bedre til at tænke langsigtet og ved overenskomsterne have perspektiver, der rækker længere end en enkelt overenskomstperiode. Det mener han, at blandt andet den nye arbejdstidsaftale fra overenskomsten i 2008 er et godt eksempel på.

»Når vi går i gang med at kigge på uddannelsesplanerne allerede nu, er det, fordi jeg forventer, at kravet om ret og pligt til efteruddannelse, som vi ikke kom igennem med i denne omgang, meget vel kan være et aktuelt krav næste gang. Det samme er princippet på statens område, hvor vi skal have serviceeftersynet med henblik på at skabe et bedre lønssystem«.

Alle organisationer i forhandlingsfællesskabet KTO tager i disse uger stilling til overenskomstresultatet. Det samlede KTO-resultat foreligger den 13. april.

Succesfuld elektronisk afstemning

På trods af enkelte begynderfejl har den elektroniske afstemning om lærernes overenskomstresultat været en succes, vurderer formand for DLF's organisations- og arbejdsmiljøudvalg Per Sand Pedersen.

»Vores oplevelse er, at det har været en succes«, siger Per Sand.

»Jeg havde håbet, at stemmeprocenten kom op på de 56, der stemte sidst, for at man kunne sige, at der ikke var nogen forskel på afstemningsmetoden. Men det resultat, der forelå, var ikke noget at råbe hurra for. Derfor ville der være nogle, der havde lyst til at stemme nej. I og med at der ikke var noget perspektiv i at stemme nej, har man bare ladet være med at stemme«.

Selv om afstemningen er forløbet godt, var der visse problemer undervejs. Blandt andet var der medlemmer, der ikke fik en stemmekode tilsendt, fordi de var registreret forkert.

»Der var nogle, der begyndte at blive nervøse - om de overhovedet fik lov til at stemme. Jeg taler jo af erfaring. Jeg fik først lov til at stemme, en uge efter at afstemningen gik i gang. Vi vil ikke udelukke, at der sidder et par stykker ude i landet, der ikke har fået tilsendt en stemmekode. Men alle dem, vi har hørt fra, de har fået tilsendt en kode«.

Nu bliver der igangsat en evaluering af stemmemetoden blandt 2.000 medlemmer. Per Sand er næsten sikker på, at kommende afstemninger i DLF også bliver elektroniske.

Næste afstemning blandt medlemmerne er sidst på året, hvor der skal være valg til hovedstyrelsen.