Debat

Ny skole i Gellerup

Vi bygger en ny skole i Gellerup og intensivere den tidligere hjælp og støtte til børnefamilierne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har arbejdet for en ny skole for Gellerup, Toveshøj og Bispehaven i mange år. Jeg har set det som en rigtig løsning, fordi der nødvendigvis må laves store, men også fremtidsrettede ændringer i de boligområder, der alt for længe har haft prædikatet: ”udsatte”.

Det er et kæmpe skridt i den rigtige retning, at samtlige partier i Aarhus Byråd har sat underskrift på en aftale om at bygge en ny skole til Gellerup, Toveshøj og Bispehaven. Aftalen ligger i forlængelse af de massive forandringer i bydelene, som byrådet og folketinget har besluttet og skal ses i sammenhæng med den udviklingsplan, som også netop er godkendt i byrådet.

Den nye skole skal rumme cirka 600 elever i Gellerup fra skoleåret 2025/26. Her er de aftalte boligblokke revet ned, og opførelsen af nye boliger godt i gang. Skolen skal ligge på to adresser i Gellerup med afdelinger for henholdsvis 0.-3. klasse med SFO og 4.-9. klasse med fritids- og ungdomsskoletilbud.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Kommende børnefamilier får dermed en ny skole, som de kan sætte deres præg på. Tilflyttere til området vil vide, at der om få år vil være en helt ny skole, hvis elevsammensætning ifølge prognoserne vil ligne en gennemsnitlig skole i Aarhus forhold til elevsammensætningen, en ny skole, som vil blive drevet som en helt almindelig folkeskole med SFO - og ikke som nu en heldagsskole til kl 16.00 fra 0. klasse. Der vil også være justeringer af skoledistrikter og dagtilbud i Aarhus Vest. Aftalen løser ikke alt, men den er det mest robuste, fremtidsrettede og konkrete bud på en løsning, vi har set længe. 

Aftalen underbygger som sagt den positive udvikling i bydelene, og den skaber grundlag for at give børnene og de unge i Gellerup de bedst opnåelige muligheder for at klare sig lige så som alle andre på uddannelser og i job.

Derfor rummer aftalen også målrettede indsatser for de børn, der i dag går på Tovshøjskolen og Ellekærskolen. De to skoler fusionerer efter næste skoleår på Ellekærskolen, da børnetallet falder som følge af nedrivninger i området. Eleverne vil blive undervist efter principper, hvor der blandt andet er mindre klasser, flere lærere og en klar struktur for undervisningen. Samtidig vil børn og forældre i området møde en styrket indsats med ekstra besøg fra sundhedsplejen, kompetenceforløb for forældre, hjemmebesøg og styrkede skole-hjem-samtaler.

Når den nye skole står færdig, skal området ved Ellekærskolen sælges til byudvikling. Det er med til at finansiere aftalen til ca. 380 millioner kroner i alt. Tovshøjskolen bygges om, så elever og medarbejdere fra specialskolen Stensagerskolen kan flytte ind fra 2022/23.  Også dette er et stort skridt – og har været et stort ønske – fra forældre og medarbejdere på Stensagerskolen, som i en lang årrække har haft til huse i utilstrækkelige og utidssvarende bygninger.

Og – når alt det er sagt – så er der al mulig grund til at anerkende det kæmpestore arbejde, der har frem til i dag været gjort i bydelene, både hos medarbejdere, hos ledere, hos samarbejdspartnere, frivillige, foreninger og organisationer. De har skabt et robust og solidt afsæt for varige forandringer for bydelene og børn og unge i området.