"Kunderne er begyndt at stemme med fødderne. Nu er nok nok, så vi har i år fået kunder fra alle de store banker", siger direktør John Christiansen fra Lån & Spar, som Lærerforeningen er medejer af.

Øget kundetilgang til Lån&Spar giver penge til Lærerforeningen

Lån & Spar bank har over en årrække haft øget kundetilgang, og bølgen er blevet væsentligt stærkere i år efter hvidvasksagen og udbytteskandalen, der trækker kunder fra de store banker til Lån & Spar. DLF ejer 10 procent af banken.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Kunderne er begyndt at stemme med fødderne. Nu er nok nok, så vi har i år fået kunder fra alle de store banker. Vi har et noget specielt ejerskab, hvor vi er ejet af flere faglige organisationer, især blandt FTF-organisationerne og akademikerne. Vi ønsker at være et ordentligt sted og har sat barren højt. Det er en kundeejet bank, og vi er ikke indblandet i skandaler. Og det har betydning for de produkter, vi tilbyder kunderne og for hvordan vi investerer pengene", siger administrerende direktør John Christiansen til folkeskolen.dk

"Der står ikke en dansk eller udenlandsk stor investor og skraber pengene til sig. Udbyttet får ejerne jo selv glæde af".

John Christiansen fortæller, at DLF ejer 10 procent af Lån & Spar. Der er i alt 70 organisationer bag banken, og det er DLF's formand Anders Bondo Christensen, der er formand for bankens bestyrelse.

DLF har en ansvarlig kapital i obligationer for 100 millioner kroner i banken til en rente på 3,6 procent. Derudover får DLF årligt en provision på omkring 300.000 til 400.000 kroner, og i 2017 var Lærerforeningens aktieudbyttet efter skat på 1,7 millioner kroner.

Lærerne tjener penge på hoteller 

Med til at sætte dagsorden

Hvorfor er DLF engageret i bankvirksomhed?

"Det er en lang historie helt tilbage fra engang, hvor lærerne lånte hinanden penge og man oprettede Laane- og Sparekassen for Embeds- og Bestillingsmænd (omkring 1880, red.). Den eksisterede til engang i 1980'erne for blandt andet lærere og politibetjente, og det blev så til Lån & Spar, hvor daværende formand for DLF Martin Rømer var engageret. Banken har hele tiden været et alternativ til de mere kommercielle banker og med en direkte økonomisk gevinst til medlemmerne", forklarer lærerforenings- og bankformand Anders Bondo Christensen.

"Vi bliver som fagforeninger bedømt på det, vi gør, og vi står for eksempel ikke for risikable kviklån. Vi arbejder på at have en bundsolid bank. Lån & Spar giver en rente på 5 procent på de første 50.000 kroner på en lønkonto og sørger for, at en del af bankens overskud går direkte til medlemmerne. Desuden kan vi være med til at sætte dagsordenen for hele bankvæsnet".

Økonomichef i DLF Elo Nisted fortæller, at Lån & Spar er en rendyrket lønmodtagerbank, hvor DLF investerer, ligesom foreningen investerer i aktier i for eksempel Vestas og A.P. Møller.

Rekord: Længst siddende formand

"Vi har stillet de samme etiske regler op som Lærernes Pension, og dem lever vi op til. Vi ønsker at have en bank, vi mener, vi kan stå på mål for over for medlemmerne. Vi ser, at Lån & Spar er en rolig og stabil virksomhed, en forsigtig bank der låner til lønmodtagere. Det er en god fordel for medlemmerne og banken klarer sig supergodt i sammenligninger med andre banker", siger Elo Nisted.

Den stigende tilgang af kunder til Lån & Spar har betydet, at banken i år har ansat flere medarbejdere for at kunne følge med. Lån & Spar har allerede filialer i uddannelsesbyerne og er ved at åbne nye filialer i Aarhus og Søborg.