Tysk
0   23

I dag præsenterer Tysklærerforeningen sine visioner for Folketinget

Tysklærerforeningen mødes i dag med hele Folketingets Undervisningsudvalg. Her vil foreningen fortælle, hvad de mener, at der skal til for, at tyskfaget bliver styrket.

Der er for få unge, der vælger en sproglig vej igennem uddannelsessystemet.

Det skal der laves om på, og derfor har regeringen lanceret en national sprogstrategi, der blandt andet har skabt et sprogcenter, som er placeret på begge sider af Storebælt.

I Tysklærerforeningen for Grundskolen er overbevisningen, at der er behov for at styrke fremmedsprogene i folkeskolen for, at de unge fortsætter i en sproglig retning på deres videre færd i uddannelsessystemet.

"Der er brug for en god, inspirerende og solid indføring i fremmedsprogene i folkeskolen for, at de unge får lyst til og kan se ideen med at vælge sprogfagene efter folkeskolen", fortæller formand for Tysklærerforeningen for Grundskolen Tine Lund.

Artiklen fortsætter under banneret

Klokken 14.30 skal hun og næstformand i foreningen Carl Kinze præsentere foreningens bud på, hvad der skal til for, at tysk-faget står stærkere i fremtiden.

"Vi har tænkt os at tage en række bud med ind til politikerne. Vi forventer ikke, at de indfører det hele på en gang. Men vi vil vise, at faget kan styrkes på en række punkter", fortæller Tine Lund.

Start endnu tidligere med tysk

Hun fortæller, at foreningen ser det som en styrkelse, at tysk med skolereformen nu er at finde på elevernes skemaer fra 5. klasse.

Men faget kan med fordel komme ind på elevernes skemaer endnu tidligere, fortæller hun.

"I Tønder og Sønderborg starter de allerede med tysk i 1. klasse. Vi forventer ikke, at alle kommuner vil gøre det, men vi kunne godt tænke os, at faget gradvist blev rykket længere ned. Så man startede med at rykke det ned i 4. og så på sigt ned i 3. klasse", siger hun.

Siden reformen rykkede tysk og fransk ned i 5. klasse, har flere sproglærere udtrykt kritik af, at de kun har eleverne en enkelt lektion om ugen det første år.

"Vi ser gerne, at eleverne får to lektioner om ugen", lyder det fra Tine Lund, der også gerne vil have, at der indføres et minimumstimetal i faget i stedet for det nuværende vejledende timetal.

Giv tysklærerne efteruddannelse

Med sig til mødet har formanden også en bøn til politikerne om at give tysklærerne mere efteruddannelse.

"Det eksisterer en myte om, at tysk er svært, og at tysk handler meget om grammatik, men det gør det ikke længere. Den myte skal vi have lavet om på, og det sker blandt andet også ved, at tysklærerne får noget efteruddannelse, fordi mange jo er uddannet på et tidspunkt, hvor faget var noget andet", fortæller hun og tilføjer, at de samme lærere også er uddannet til kun at have faget i udskolingen, fordi faget først med skolereformen er rykket ned på mellemtrinnet.

Ønsker flere fremmedsprog i folkeskolen

Tysklærerforeningen har flere gange opfordret undervisningsministeren til at gøre tysk til et obligatorisk prøvefag i forbindelse med de afsluttende 9. klasseprøver. Indtil videre har ministeren afvist foreningens ønske.

"Men vi mener stadig, at det er vigtigt. Så det har vi tænkt os igen at nævne til mødet i dag", fortæller Tine Lund.

Og det er ikke den eneste genganger blandt Tysklærerforeningens ønsker på mødet. Foreningen vil igen påpege sit ønske om at sikre, at alle elever skal have tysk, og at flere elever får mulighed for at have tre fremmedsprog.

"Før i tiden tilbød skolerne flere forskellige sprog. Det gør de ikke længere. Vi så gerne, at alle elever får tysk. Og så kan de få et tredje fremmedsprog ved siden af engelsk og tysk".

Ændret 14.11 kl. 8.40

Det fremgik tidligere af artiklen, at der er oprettet to nationale sprogcentre. Der er imidlertid tale om ét center, som er opdelt i en øst- og en vestdel.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.906 andre er allerede tilmeldt