Tysk
0   6

I Tønder skal alle elever til 9.-klasseprøven i tysk

Som et led i Tønder Kommunes massive tysksatsning er eleverne fra næste sommer sikre på, at de skal til prøve i både mundtlig og skriftlig tysk. Det sker for, at kommunen kan følge med i elevernes fremskridt i tysk.

Når man grænser op til nabolandet Tyskland, er det en rigtig god ide, at eleverne bliver ekstra gode til tysk.

Det mener man i Tønder Kommune, og derfor har man satset massivt på at styrke faget ved, at alle elever skal lære tysk allerede fra børnehaveklassen, og samtidig har eleverne i Tønder også én lektion mere i tysk end det vejledende timetal i 5. og 6. klasse.

Og så har kommunen vedtaget et mål om, at eleverne i 2025 skal opnå mindst ligeså gode karakterer i tysk som i engelsk ved 9.-klasseprøven.

Så meget tysk har de i Tønder

Eleverne har tematisk undervisning i tysk svarende 30 timer om året i de tre første år. På 3.-4. årgang har eleverne én lektion tysk om ugen, og i 5. og 6. klasse har eleverne en ekstra lektion end det vejledende timetal. Udskolingseleverne følger det vejledende timetal. De ekstra timer til tysk tages fra den understøttende undervisning. 

"For at vi kunne måle på vores målsætning, var der brug for, at eleverne rent bliver målt på deres tyskkundskaber ved 9. klasseprøven. Og da prøven kun er til udtræk, har vi nogle år kun haft én klasse i hele kommunen, som har været op i enten skriftlig eller mundtlig tysk. Det er simpelthen for lidt til, at vi kan følge med i, om eleverne bliver dygtigere til tysk efter, at vi har givet langt flere timer til faget", fortæller skolekonsulent i kommunen Lene Nørgaard Hansen.

Artiklen fortsætter under banneret

Skolekonsulent: Eleverne vil stadig være bedst til engelsk

Kommunen søgte derfor tidligere på året Undervisningsministeriet om lov til at indføre bundne prøver i begge tyskprøver. Og kort ført sommerferien fik kommunen grønt lyst til at sætte tysk på listen over faste prøvefag fra næste sommer og to år frem.

"Det er det maksimale, man kan få, når man søger om en forsøgsordning. Men jeg har en klar opfattelse af, at ministeriet er villige til at forlænge den, eller at der kommer en ny lovgivning på området, som giver nye muligheder", vurderer hun.

Selvom ambitionen er, at eleverne skal score mindst samme karakterer som i engelsk, betyder det dog ikke, at kommunen forventer, at eleverne kommer til at mestre tysk ligesom godt som engelsk.

"Prøverne i engelsk er sværere, så karakterne er ikke direkte sammenlignelige", forklarer hun.

Tønder har sammen med den anden kommune, der grænser op til nabolandet, Aabenraa, modtaget midler fra A.P. Møller-fonden til at opkvalificere det pædagogiske personale til at undervise i tysk i indskolingen.

"Der er jo ingen, der er uddannet til at undervise i tysk i indskolingen, så vi bruger pengene til at uddanne en tyskvejleder på hver skole. Tillige er undervisere i tidlig tysk blevet tilbudt en sprogcamp tre gange á to dage. Og det behøver ikke nødvendigvis være en lærer. Det kan også være en pædagog eller en børnehaveklasseleder".

I Tønder er børnene blandede i indskolingen, så børn fra børnehaveklassealderen til 2. klasse går i samme klasse.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
876 andre er allerede tilmeldt