Hørsholm Kommune
0   5

Støjberg: Kommuner må sige nej til afviste asylbørn i folkeskolen

Der er ikke noget galt med, at kommunern kan afvise at lade børn af afviste asylansøgere gå i en folkeskole, imens familien venter på, at det bliver afgjort, hvornår de skal sendes hjem. Sådan lød det i dag fra Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

"Asylbørn skal have krav på at gå i folkeskole, hvis fagpersonalet vurderer, at det er bedst for barnet".

Sådan åbnede Johanne Schmidt-Nielsen samrådet, hvor hun havde indkaldt Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg for at høre ministerens holdning til, at Hørsholm Kommune har afvist at lade asylbørn at gå på kommunens folkeskoler. 

Artiklen fortsætter under banneret

Landets kommuner er på nuværende tidspunkt ikke lovmæssigt tvunget til at modtage asylbørn på skolerne i kommunen.

Loven her derfor gjort det muligt for Hørsholm Kommune at meddele, at kommunen ikke ønsker asylbørn på deres folkeskoler.

Det mener Johanne Schmidt-Nielsen er et problem, da mange af asylbørnene på udrejsecenteret Sjælsmark i Hørsholm Kommune tidligere har gået i en folkeskole:

"De børn kommer med stor sandsynlighed til at bo på Sjælsmark i mange år. Det er bekymrende, fordi de reelt er afskåret fra folkeskolen. Når jeg siger reelt, så er det fordi det er rigtig svært at finde pladser til de børn", lød det fra Enhedslistens udlændingeordfører, som tilføjede, at det er første gang, at hun har hørt om problemet.

På Sjælsmærk bor der i øjeblikket 70 asylansøgerbørn, hvoraf 38 ud af 46 børn i den undervisningspligtige alder går på en asylskole i Lynge i Allerød Kommune, som Røde Kors driver. 

Minister: Ikke et problem

Inger Støjberg fortalte, at Hørsholm Kommune er i sin fulde ret til at afvise asylbørnene at gå på en kommunens folkeskoler. Og hun har ingen planer om at ændre reglerne.

"De her mennesker befinder sig i en afklaret situation, hvor udlændinge myndigheder er i gang med at afgøre, om de skal blive i landet eller ej. Når afviste asylansøgere senere indkvarteres på et udrejsecenter, så er deres sag afgjort, og de har ikke udsigt til at få lovlig opholdstilladelse. Udcentrene er sidste stop i deres ophold i Danmark", sagde ministeren.

Hun fortalte, at det er hendes holdning, at reglerne om undervisning af asylansøgere skal afspejle den situation, asylansøgerne befinder sig i.

Johanne Schmidt-Nielsen fortalte, at hun ikke har noget problem med asylskolerne, men ifølge hende bør alle børn i Danmark have lige adgang til folkeskolen, selvom deres forældre ikke har fået lovlig opholdstilladelse.

Det var Inger Støjberg uenig i. I stedet roste hun samarbejdet mellem kommunerne og skoletilbuddet fra Røde Kors.

"Røde Kors har oplyst, at de aktuelt har samarbejdet med flere kommuner om undervisningstilbud til asylansøgerbørn. Det generelle indtryk jeg derfor står tilbage med er, at der er en god og konstruktivt dialog imellem indkvarteringsoperatørende og en lang række kommuner. Jeg ser der for ikke et aktuelt behov for at gå ind og regulere i de gældende regler". 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
869 andre er allerede tilmeldt