Hørsholm Kommune ønsker ikke at tage asylbørn ind på deres folkeskoler.

Støjberg: Kommuner må sige nej til afviste asylbørn i folkeskolen

Der er ikke noget galt med, at kommunern kan afvise at lade børn af afviste asylansøgere gå i en folkeskole, imens familien venter på, at det bliver afgjort, hvornår de skal sendes hjem. Sådan lød det i dag fra Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Asylbørn skal have krav på at gå i folkeskole, hvis fagpersonalet vurderer, at det er bedst for barnet".

Sådan åbnede Johanne Schmidt-Nielsen samrådet, hvor hun havde indkaldt Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg for at høre ministerens holdning til, at Hørsholm Kommune har afvist at lade asylbørn at gå på kommunens folkeskoler. 

Kalundborg: Flygtningebørn i almenklasser styrker relationen

Landets kommuner er på nuværende tidspunkt ikke lovmæssigt tvunget til at modtage asylbørn på skolerne i kommunen.

Loven her derfor gjort det muligt for Hørsholm Kommune at meddele, at kommunen ikke ønsker asylbørn på deres folkeskoler.

Det mener Johanne Schmidt-Nielsen er et problem, da mange af asylbørnene på udrejsecenteret Sjælsmark i Hørsholm Kommune tidligere har gået i en folkeskole:

"De børn kommer med stor sandsynlighed til at bo på Sjælsmark i mange år. Det er bekymrende, fordi de reelt er afskåret fra folkeskolen. Når jeg siger reelt, så er det fordi det er rigtig svært at finde pladser til de børn", lød det fra Enhedslistens udlændingeordfører, som tilføjede, at det er første gang, at hun har hørt om problemet.

På Sjælsmærk bor der i øjeblikket 70 asylansøgerbørn, hvoraf 38 ud af 46 børn i den undervisningspligtige alder går på en asylskole i Lynge i Allerød Kommune, som Røde Kors driver. 

Lærerstuderende i asylklasse: Det er svært at se sig selv i den negative debat

Minister: Ikke et problem

Inger Støjberg fortalte, at Hørsholm Kommune er i sin fulde ret til at afvise asylbørnene at gå på en kommunens folkeskoler. Og hun har ingen planer om at ændre reglerne.

"De her mennesker befinder sig i en afklaret situation, hvor udlændinge myndigheder er i gang med at afgøre, om de skal blive i landet eller ej. Når afviste asylansøgere senere indkvarteres på et udrejsecenter, så er deres sag afgjort, og de har ikke udsigt til at få lovlig opholdstilladelse. Udcentrene er sidste stop i deres ophold i Danmark", sagde ministeren.

Hun fortalte, at det er hendes holdning, at reglerne om undervisning af asylansøgere skal afspejle den situation, asylansøgerne befinder sig i.

Johanne Schmidt-Nielsen fortalte, at hun ikke har noget problem med asylskolerne, men ifølge hende bør alle børn i Danmark have lige adgang til folkeskolen, selvom deres forældre ikke har fået lovlig opholdstilladelse.

Det var Inger Støjberg uenig i. I stedet roste hun samarbejdet mellem kommunerne og skoletilbuddet fra Røde Kors.

"Røde Kors har oplyst, at de aktuelt har samarbejdet med flere kommuner om undervisningstilbud til asylansøgerbørn. Det generelle indtryk jeg derfor står tilbage med er, at der er en god og konstruktivt dialog imellem indkvarteringsoperatørende og en lang række kommuner. Jeg ser der for ikke et aktuelt behov for at gå ind og regulere i de gældende regler". 

 

Powered by Labrador CMS