Med hjælp fra 35.000 elever vil forskere i denne uge undersøge om dårlige toiletforhold på skolerne har skylden for, at tusindevis af børn lider af inkontinens.

Forskere og skolebørn undersøger skoletoiletters betydning for inkontinens

I den denne uge skal 35.000 skolebørn være med i Masseeksperimentet, hvor forskere fra Aarhus Universitet vil undersøge, hvilken betydning skoletoiletternes tilstand har for inkontinens.

Publiceret

Hvad er inkontinens?

Inkontinens er en sygdom hvor man ikke har kontrol med sin blæreeller tarm.

Man kan enten lide af natinkontinens, der betyder at man tisseri sengen om natten, af daginkontinens, hvor man tisser i bukserneom dagen eller af ikke at kunne fornemme, hvornår man skal haveafføring.

Natinkontinens er den mest udbredte blandt børn. Mange børn vildog være ramt af alle tre typer inkontinens.

Over 50.000 danske børn lider af inkontinens. Dermed er det enaf de mest almindelige sygdomme blandt børn.

I gennemsnit er der 1-2 elever i alle 1. klasser i Danmark, derufrivilligt tisser i sengen om natten eller i bukserne omdagen.

Det anslås at cirka en halv million danskere lider afinkontinens.

Kilde: www.netdoktor.dk 

hvad er masseeksperimentet?

Masseeksperimentet er et årligt tilbagevendende projekt, hvorforskere undersøger et emne med deltagelse fra tusindevis af danskeskolebørn.

Masseeksperimentet er en del af den landsdækkendenaturvidenskabsfestival.

I år er der fokus på toiletforholdene på landets folkeskoler, oghvad de betyder for inkontinens blandt børn.

I løbet af denne uge skal 35.000 skolebørn svare på spørgsmål omderes egne erfaringer med inkontinens og derefter vurdererforholdene på skoletoiletterne. På den måde kan forskerneundersøge, om der er en sammenhæng.

Du kan læse mere om masseeksperimentet her

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tusindevis af børn lider af sygdommen inkontinens. De kan simpelthen ikke holde på vand og afføring. Forskere anslår at omtrent 20 procent af alle danske børn ved skolestart i seks-syv-årsalderen lider af ufrivillig vandladning og utæthed for afføring. Dermed er det en af de mest almindelige sygdomme i den aldersgruppe.

Det frembringer selvsagt røde kinder, at man som syv-årig ikke kan styre, hvornår kroppen skal af med affaldsstofferne. Faktisk viser undersøgelser, at kun dødsfald og sygdom kan overtrumfe frygten for ufrivillig vandladning blandt skolebørn.

Men der kan være en meget nem måde at komme problemet til livs. En gruppe forskere har nemlig en formodning om, at en del af årsagen til problemets omfang er, at skolebørn slet ikke går på toilettet i den tid, de tilbringer på skolen. Mange børn i skolealderen vælger slet ikke at gå på toilettet i de op mod syv timer om dagen, de tilbringer på skolen. Ifølge Søren Rittig, der er overlæge og professor på Aarhus Universitetshospital, skyldes det, at toiletforholdene på landets folkeskoler er for dårlige.

"Mange børn fortæller, at de slet ikke går på toilettet i skoletiden, fordi skoletoiletterne er for ulækre", siger Søren Rittig.

Han fortæller videre, at for langt de fleste børn kan problemer med inkontinens sagtens løses, uden at de skal i behandling.

"Når vi behandler børn med inkontinens, så prøver vi at vænne dem til at gå på toilettet hver anden eller tredje time. Alene det, at de gør det modsatte af, hvad de plejer, får symptomerne til at forsvinde for over halvdelen af børnene", siger Søren Rittig.

Masseeksperiment undersøger skoletoiletter

Søren Rittig står i spidsen for et stort forskningsprojekt, hvor 35.000 skolebørn i denne uge går på opdagelse på skoletoiletter landet over. Projektet er en del af Masseeksperimentet, der er en årligt tilbagevendende begivenhed i forbindelse med den landsdækkende Naturvidenskabsfestival. Her skal børnene anonymt rapportere om, hvorvidt de selv oplever problemer med inkontinens. Herefter skal klasserne beskrive de toiletter, de selv har mulighed for at anvende på skolen. På den måde kan forskerne undersøge, om der er en sammenhæng mellem toiletforholdene og problemer med inkontinens.

Klamme toiletter går ud over undervisningen 

"Når der er 35.000 børn der deltager i undersøgelsen, så kan vi lave en analyse af, om de klasser, der har dårlige toiletforhold, også er de klasser, hvor der er forekomster af de her problemer. Hvis vi kan påvise den sammenhæng, så er det et stærkt tegn på, at toiletforholdene fremkalder problemerne", fortæller Søren Rittig.

Resultatet af undersøgelsen ligger klar til december, og Søren Rittig forventer, at projektet vil få stor international bevågenhed, idet undersøgelsen er den største nogensinde af sin art.

"Den her undersøgelse vil få stor betydning for, hvor stærkt vi kan anbefale, at skolerne får gjort noget ved problemet med ulækre skoletoiletter. Det er den største undersøgelse nogensinde af sin art, så resultaterne vil også brede sig til udlandet. Det er jeg overbevist om", siger han og fortæller videre, at selvom der ikke skulle være en klar sammenhæng mellem inkontinens og toiletforholdene på skolerne, så er undersøgelsen alligevel vigtig: "At 35.000 børn fortæller, hvad de har af problemer vil give os et klart indtryk af, hvor stort problemet med inkontinens er, og det har stor værdi, uanset hvad resultaterne ellers viser".

Selvværdet i bund

Mange vil nok tro, at problemer med inkontinens er psykisk betonet og et udtryk for nervøsitet, dårligt selvværd eller adfærdsproblemer. Men ifølge Søren Rittig er der ingen sammenhæng mellem psykiske problemer og inkontinens. Det er nemlig en kronisk sygdom, som man ofte er født med, og som det kan er svært at behandle.

Her elsker eleverne at gå på toilettet 

"Det er en kronisk tilstand, og for rigtig mange er der ikke udsigt til, at det går over indenfor det første år de er i behandling. Det er både en meget hyppig tilstand blandt børn, og den er også grim, for selvom det ikke er en sygdom man dør af, så er den meget psykisk generedende", siger Søren Rittig.

Det bliver bakket op af en række undersøgelser der viser, at børn der lider af inkontinens har markant dårligere selvværd en andre børn.

"Deres selvværd er endda dårligere end hvis man fejler mere alvorlige sygdomme, fx sukkersyge, fordi de er mere accepteret. Hvis børnene kommer af med inkontinensen, så bliver deres selvværd helt normaliseret. Det er en af hovedårsagerne til, at vi gerne vil sætte fokus på det her", fortæller Søren Rittig.