Forskning Idræt
0   1

Eliteidrætselever vægter uddannelse højere end sport

Eleverne på de særlige eliteidrætsspor i folkeskolen vil hellere bruge bolden end at sparke til den. Sådan lyder konklusionen i en ny forskningsrapport fra DPU, Aarhus Universitet.

Kun 15 procent af eliteidræts-eleverne angiver, at de vil vægte det sportslige højest i de kommende fem år. Det fortæller DPU-forskerne Jesper Stilling Olesen og Jens Christian Nielsen, som i deres netop afsluttede forskningsprojekt har fulgt elever i udskolingen fra 21 skoler, der i samarbejde med Team Danmark har oprettet eliteidrætsspor. 54 procent af eleverne udtrykker, at de i de næste fem år vil have fokus på at klare sig godt uddannelsesmæssigt, mens 31 procent tilkendegiver at de ikke vægter det ene højere end det andet.

"I undersøgelsen ser vi en klar tendens til, at uddannelsesdiskursen dominerer, når de unge nærmer sig afslutningen af folkeskolen. Nogle tager på efterskole, andre går videre i 10. klasse, og andre igen starter på en ungdomsuddannelse. De ved, at uddannelse er porten til det gode voksenliv", siger Jens Christian Nielsen til DPU.

Konkurrence motiverer

Idrætssporene har fokus på helhedsperspektivet i forbindelse med kultivering af sportstalenter. Således indgår klubben, skolen og forældrene i løbende dialog om, hvordan det hele idrætsmenneske formes, skriver DPU. Det betyder at idrætsklubberne, som led i tiltræknings og fastholdelsesstrategien, tilbyder og betaler for ekstraundervisning, såfremt træningen overlapper med elevens skoleskema.

Artiklen fortsætter under banneret

Jens Christian Nielsen fortæller også, at forskningen har vist, at eliteidrættens performance-kultur afspejler sig i det faglige arbejde. "Test og konkurrencer motiverer denne type elever. Faktisk viser vores undersøgelser, at eleverne fra idrætsklaserne får en smule højere karakterer ved afgangseksamen end andre elever", siger Jens Christian Nielsen til DPU.dk


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.177 andre er allerede tilmeldt