Debat

Styrk elevers interesse for tysk gennem kulturmøder med tosprogede fra grænseregionen

Hvordan får vi elever i grundskolen til at interessere sig for faget tysk?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Udfordringen er stor, fordi tysk ikke fylder særligt meget i en dansk dagligdag. Men når man spørger i Udenrigsministeriet og i Undervisningsministeriet hersker der ikke tvivl om, at Danmark skal satse mere på at give elever bedre tyskkompetencer.

Men hvordan gør vi det så? Hvordan får vi for eksempel en 5. klasses elev til at forstå de muligheder, sproget tysk giver?

Et af svarene er at gøre undervisningen nærværende, sjov og relevant gennem direkte kontakt til tosprogede børn og unge fra det danske mindretal i Sydslesvig. Via tandem-undervisning og andre pædagogiske metoder, men også via leg og hyggeligt samvær, kan elever faktisk lære og lære fra sig. Man får ikke eleverne til at blive bedre til tysk ved at slå dem i hovedet med tunge bøger om tysk grammatik. Det er bedre at give eleverne et funktionelt sprog, der motiverer dem – og her kan mødet med jævnaldrende i Sydslesvig være af afgørende betydning.   

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Tine Jespersen, formand for Tysklærerforeningen, har nævnt en række gode argumenterne for at mødes med grænseregionens tosprogede unge elever, her på bloggen.

I den forbindelse vil jeg gerne tilføje, at Dansk Skoleforening for Sydslesvig er meget interesseret i øget kontakt til Danmark, og at det danske mindretal spiller en stor rolle i mange sammenhænge som en brobygger mellem Danmark og Tyskland.

Læs mere om det her.

Sommerferiebesøg

Hver år i juli-måned tager ca. 150 børn og unge mellem 7-15 år fra Sydslesvig til Danmark i 1-3 uger på sommerferieophold hos værtsfamilier i hele landet. De styrker deres kendskab til dansk sprog og kultur. Men de giver også værtsfamiliernes børn en enestående mulighed for styrke interessen for tysk sprog og kultur. Ud over det sproglige aspekt, betyder det at have et tosproget barn boende, at døren til et nyt sjov og lærerigt univers åbnes, der styrker den enkeltes udsyn og selvindsigt.

Lige nu er der 55 nye sydslesvigske feriebørn, der ønsker at komme til Danmark i juli. Men desværre er der mangel på danske værtsfamilier. For at dække behovet er blevet taget det utraditionelle skridt at udskrive en lejrskolekonkurrence. Den klasse, der finder flest nye værtsfamilier vinder 25.000 i tilskud til et lejrskoleophold i Sydslesvig. Se mere her.

Som noget nyt er det nu også muligt for danske børn og unge at tilbringe en sommerferieuge i Sydslesvig. Når man som barn og ung bor hos en imødekommende, dansktalende værtsfamilie, sikres det, at det første kulturmøde på egen hånd, sker i en tryg atmosfære.  

Sidst frist for at tilmelde sig som værtsfamilie og feriebarn er den 1. juni 2017 - og det er på feriebarn.dk.

Elevudveksling

Elevudveksling minder om sommerferiebesøg, men nu er skolegang en del af besøget. Elever fra 4.-10. klasse tager på gensidigt besøg hos hinandens familier og tager i skole sammen. En uge i Danmark og en uge i Sydslesvig. Begge dele foregår i november måned. Det er en stor gevinst for den enkelte og for begge klasser.

Der er netop blevet åbnet for tilmeldinger for elevudveksling, der foregår i november 2017. Man kan tilmelde sig her.

Børn og unge, der tager på ferierejse og elevudvekling bliver matchet efter alder, køn og interesser.

10. klasse i Sydslesvig

Kender du en elev, der ønsker at tage 10. klasse? Han eller hun kan overveje at gå skridtet videre og tage den frivillige 10. klasse i Sydslesvig. Man bor hos en sydslesvigsk værtsfamilie og går i en dansk skole. Det giver mange fordele, blandt dem nye venner, der taler både dansk og tysk og en enestående mulighed for at rejse hjemmefra i et år under trygge forhold.  

Besøg af gæstelærer og input til forældremøder

Hvis du er interesseret i at få besøg af en gæstelærer, der kommer fra Sydslesvig og taler både dansk og tysk, så tager jeg rundt på landets skoler og forklarer, gerne på tysk, hvorfor det er vigtigt at blive god til sprog, og hvorfor det er værdifuldt at opleve Sydslesvig på egen hånd – eller sammen med klassekammeraterne. Jeg besøger også gerne forældremøder og forklarer, hvilken værdi det har for børn og unge at komme på elevudveksling eller at få besøg af en jævnaldrende fra Sydslesvig.

Er du interesseret i at vide mere om mulighederne for at opleve sydslesvigsk kultur i grænseregionen, kan du klikke ind på feriebarn.dk eller kontakte mig ved at skrive til jp@grænseforeningen.dk eller ringe på +45 3160 9667.

På vegne af Dansk Skoleforening for Sydslesvig og Grænseforeningens sekretariat i København.

Bedste hilsner,

Jeppe Pers