Debat

30-timers arbejdsuge er det rigtige OK-krav

Lærere i Enhedslisten ønsker med denne udtalelse at rejse debat om en nedsættelse af arbejdstiden som overenskomstkrav.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

30-timers arbejdsuge er det rigtige OK-krav

Der er det sidste par år opstået fornyet debat om en generel forkortelse af arbejdstiden. Og af flere grunde er det på høje tid – ikke mindst for landets lærere:

Dels er det 15 år siden der overhovedet er sket en forkortelse af arbejdstiden, som det skete med indførelsen af den sjette ferieuge. Men dertil er det over 30 år siden, at der sket en forkortelse af den ugentlige arbejdstid. Som jo er det bedste modtræk overfor en stresset dagligdag. For i disse mange år er der sket en stadig effektivisering, hvor man på hele arbejdsmarkedet er kommet til at løbe hurtigere.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Specielt på skoleområdet er kravet yderst relevant. Specielt i betragtning af den undergravelse af vores arbejdstid, som Lov 409 medførte. Her lod man som bekendt lærerne betale for skolereformen ved at øge arbejdstiden. Men også på mange andre områder er det et naturligt modsvar på effektiviseringer og teknologisk arbejdsløshed.

For kravet kan naturligvis heller ikke kæmpes igennem af lærerne alene. Det kræver en samlet kamp for alle – både privat og offentligt ansatte. Men omvendt er det også et krav, som har potentialet til at forene alle grupper – lavt- såvel som højtlønnede.

Derfor er det også vigtigt, at det bliver indført med fuld lønkompensation. I modsat fald er det igen os, som kommer til at betale gildet i form af et generelt forøget deltidsarbejde, som kun de bedst lønnede har råd til.

Når kravet begynder at blive rejst, skal vi utvivlsomt forvente en massiv modkampagne, som kører på, at "der ikke er råd". Men selvfølgelig er der råd. Dels har de store firmaers overskud aldrig været større. Og dels gemmer der sig milliarder, hvis man bare begyndte en seriøs skatteopkrævning.

Og sidst – men ikke mindst – skal vi altid huske, at vi arbejder for at leve. Og at vi ikke lever for at arbejde.

Vedtaget på landsmødet for Enhedslistens Lærernetværk, lørdag den 18 marts 2017.