Debat
2   12

30-timers arbejdsuge er det rigtige OK-krav

Lærere i Enhedslisten ønsker med denne udtalelse at rejse debat om en nedsættelse af arbejdstiden som overenskomstkrav.

30-timers arbejdsuge er det rigtige OK-krav

Der er det sidste par år opstået fornyet debat om en generel forkortelse af arbejdstiden. Og af flere grunde er det på høje tid – ikke mindst for landets lærere:

Artiklen fortsætter under banneret

Dels er det 15 år siden der overhovedet er sket en forkortelse af arbejdstiden, som det skete med indførelsen af den sjette ferieuge. Men dertil er det over 30 år siden, at der sket en forkortelse af den ugentlige arbejdstid. Som jo er det bedste modtræk overfor en stresset dagligdag. For i disse mange år er der sket en stadig effektivisering, hvor man på hele arbejdsmarkedet er kommet til at løbe hurtigere.

Specielt på skoleområdet er kravet yderst relevant. Specielt i betragtning af den undergravelse af vores arbejdstid, som Lov 409 medførte. Her lod man som bekendt lærerne betale for skolereformen ved at øge arbejdstiden. Men også på mange andre områder er det et naturligt modsvar på effektiviseringer og teknologisk arbejdsløshed.

For kravet kan naturligvis heller ikke kæmpes igennem af lærerne alene. Det kræver en samlet kamp for alle – både privat og offentligt ansatte. Men omvendt er det også et krav, som har potentialet til at forene alle grupper – lavt- såvel som højtlønnede.

Derfor er det også vigtigt, at det bliver indført med fuld lønkompensation. I modsat fald er det igen os, som kommer til at betale gildet i form af et generelt forøget deltidsarbejde, som kun de bedst lønnede har råd til.

Når kravet begynder at blive rejst, skal vi utvivlsomt forvente en massiv modkampagne, som kører på, at "der ikke er råd". Men selvfølgelig er der råd. Dels har de store firmaers overskud aldrig været større. Og dels gemmer der sig milliarder, hvis man bare begyndte en seriøs skatteopkrævning.

Og sidst – men ikke mindst – skal vi altid huske, at vi arbejder for at leve. Og at vi ikke lever for at arbejde.

Vedtaget på landsmødet for Enhedslistens Lærernetværk, lørdag den 18 marts 2017.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ