Flere lærere bliver syge efter arbejdstidslov

Både sygefraværet og antallet af langtidssygemeldinger steg, efter nye arbejdstidsregler og reform trådte igennem, viser analyse fra Danmarks Statistik.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes sygefravær steg med godt 2,7 dage om året i perioden 2013-2015. I 2013 blev lærerne hjemme fra arbejde på grund af egen sygdom 11,1 dage om året, og i 2015 er tallet 13,9. Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik, der ser på, om lærernes jobmæssige adfærd ændrede sig efter implementeringen af folkeskolereform og nye arbejdstidsregler. Analysen konkluderer, at flere lærere både forlod folkeskolen og i højere grad meldte sig syge efter de store ændringer, end man havde set tidligere.

Nye tal: Flere lærere skiftede job efter Lov 409 og reform

Tendensen er den samme med lærernes langtidssygemelding. I perioden fra 2010 og frem til midten af 2013 var andelen af lærere, der modtog sygedagpenge generelt under 3 procent, men herefter og frem til tredje kvartal i 2014 steg andelen af lærere på sygedagpenge med mere end 1 procentpoint.

"Det er et tegn på, at lærerne ude på skolerne føler et enormt pres, når de gerne vil lykkes med alle de opgaver, de skal løse, men har mindre og mindre tid til at gøre det godt", siger lærernes formand Anders Bondo Christensen.

Naturligt ved store omvæltninger

Men det er helt naturligt, at store ændringer i en faggruppes arbejdsliv fører til mere sygefravær og en større anddel af lærere, der melder sig langtidssyge, siger Michael Ziegler, formand i KL's løn- og forhandlingsudvalg og borgmester i Høje-Taastrup.

"Sygefraværet er også steget i resten af den offentlige sektor. Det er en generel tendens, at den usikkerhed, store ændringer som arbejdstidslov og skolereform fører med sig, gør at flere melder sig langtidssyge for så at komme tilbage. Det så vi også ved kommunalreformen, hvor der er højt sygefravær lige efter for så at falde igen. Derudover var der i de år store konjunktur-forandringer, som spiller ind".

Lærere forlader kommuner uden lokalaftale

Analysen viser også, at flere lærere dropper deres job i kommuner uden en lokal aftale om arbejdstid, end lærere, der forlader kommuner med lokalaftale. 

Michael Ziegler lægger vægt på, at man ikke ud fra analysen kan se sammenhæng mellem lokale arbejdstidsaftaler og stigning i sygefravær. Og hvis man bruger argumentet, at dårlige arbejdsforhold og øget pres er med til at gøre lærerne syge, så burde analysen efter den logik vise, at sygemeldingen er højere i kommuner uden lokalaftale, mener Ziegler.

"Ifølge den logik om arbejdsforhold burde flere jo melde sig syge i kommuner uden lokalaftale. Og det har de ikke gjort. Jeg er sikker på, at sygefravær og langtidssygemelding falder igen, når alle parter vænner sig mere til de nye rammer", siger Michael Ziegler. 

 

Læs mere

Se notatet fra Danmarks Statistik