Anmeldelse

Genrepædagogik

Genrepædagogik og andre nye veje i læse- og skriveundervisningen

Bogen indeholder oversættelser af centrale tekster af australske genrepædagoger - grundtekster, som for første gang kan læses på dansk.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Genrepædagogik og andre nye veje i læse- og skrivepædagogik" præsenterer ny viden om læse- og skrivepædagogik. Bogen kan også læses som et bidrag i debatten om, hvordan vi håndterer den vedvarende udfordring med social arv i skolen.

Fakta:

Titel: Genrepædagogik

Pris: 400

Sider: 328

Forlag: Hans Reitzels Forlag

Den australske genrepædagogiks teorier om sprog og tekster udgør det sprog- og tekstteoretiske grundlag. Flere af teksterne er oversættelser af australske centrale tekster, som for første gang kan læses på dansk.

I flere af de forløb, som forfatterne præsenterer i bogen, anvendes sneglehusmodellen. Tanken med denne model er, at læreren stilladserer eleverne, så de bevæger sig fra hverdagssproglige og handlingsorienterede sammenhænge til et fagligt specialiseret og skriftsprogsnært produkt. Et af de beskrevne forløb er en 2.-klasse, hvor eleverne skal formulere sig mundtligt og skriftligt om stens udseende og oprindelse med fagsprog. Et forløb, som kan give spændende inspiration.

I andre forløb anvendes Reading to learn. Metodens grundide er, at den faglige viden, eleverne skal tilegne sig i undervisningen, især formidles gennem tekster. Teksterne skal indholdsmæssigt repræsentere et centralt fagligt stof, som eleverne skal lære. Lærerens opgave er at stilladsere læsningen af teksterne, så alle elever forstår. Arbejdet er organiseret i seks faser, som er beskrevet, så den uerfarne lærer kan hente støtte.

Har man som lærer lyst til at kaste sig ud i at afprøve forløb med australsk genrepædagogik, kan man, uanset om man er matematiklærer, biologilærer, dansklærer eller andet, hente støtte og inspiration i denne bog.