Job&karriere Ny lærer
5   3

Kom godt igennem dit første lærerår

Det kan være hårdt at starte i det første lærerjob – og mødet med praksis får endda nogle til hurtigt at forlade folkeskolen. Lektor giver gode råd til det første år.

Risikoen for et praksischok er stort, når man skifter læreruddannelsen og de trygge praktikker ud med at stå helt alene med ansvaret for sin klasse på første skoledag. Og især klasserumsledelse og skole-hjem-samarbejdet kan være udfordrende som nyuddannet lærer.

Det fortæller lektor ved læreruddannelsen UCC Jette Worm Hansen. Hun har skrevet bogen »Ny lærer i skolen - guide til de første år« og underviser på specialiseringsmodulet »Ny lærer i skolen«, som handler om mødet med praksis.

»Jeg oplever, at rigtig mange nyuddannede lærere føler sig pressede i starten, men der er hjælp at hente, hvis de er opmærksomme på det og åbne om det«, understreger Jette Worm Hansen og præsenterer nogle gode råd til det første år som lærer:

Spørg om hjælp

Det er vigtigt, at du ikke holder dig tilbage med at spørge om hjælp. Alle på skolen ved, hvordan det er at være nyuddannet lærer, så du fremstår på ingen måde, som om du ikke kan klare det, bare fordi du spørger. Så træk på kolleger, team, resursepersoner, leder og tillidsrepræsentant.

Artiklen fortsætter under banneret

Sortér i dine idealer

Du kan ikke alting fra start - det er der ingen, der kan. Så slå dig til tåls med, at du gør dit bedste, og at det bliver nemmere, efterhånden som du bliver mere erfaren.

Dan netværk med andre nyuddannede

Sørg for at tale med andre nyuddannede - både for at få afløb for frustrationer og for at hjælpe hinanden og dele gode ideer, hvis I for eksempel har samme linjefag.

Fokusér også på det positive

Skriv dine erfaringer ned - også når noget lykkes for dig. Det er nemlig vigtigt at fokusere på, at der rent faktisk er meget, der lykkes, for man kan nemt få en fornemmelse af, at meget går galt, og problemerne dermed kommer til at fylde meget.

Hold fri

Selvom der i dag er en fast arbejdstid, har mange nyuddannede stadig en tendens til at tage arbejdet med hjem. Tag dig selv i nakken, og tving dig selv til at lægge arbejdet fra dig, for du har brug for at holde fri, så du kan lade op.

Se tilbage på læreruddannelsen

Forsøg at få overskud til at se tilbage på det, du har lært om eksempelvis klasserumsledelse på læreruddannelsen. Selvom det kan være svært at få tid til, er det en god investering at genlæse noter og bøger fra dengang.

Hav tålmodighed

Undersøgelser viser, at det første halve år er hårdest. Så selvom det kan lyde barskt, skal du have i baghovedet, at der er lys forude, for efter et halvt år er du ved at være faldet til med rutiner og ro i jobbet.

Arbejdsgruppe skal hjælpe nyuddannede

DLF skal sammen med blandt andet Undervisningsministeriet, Uddannelsesministeriet, Skolelederforeningen og KL komme med forslag til, hvordan nyuddanende kan få den bedste start på lærerlivet. Arbejdsgruppen forventes at komme med en rapport med anbefalinger i 2017.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
415 andre er allerede tilmeldt