Anmeldelse Dansk
0   200

Verdens bedste påhit

Fakta


Titel
Verdens bedste påhit

Forfatter
Jørgen Gaare, Øystein Sjaastad

Oversætter
Joachim Wrang

Pris
299 kroner

Sider
331 sider

Type
Bog

Forlag
Forlaget Klim

"Sikken et held [.] at jeg har fundet et sted, hvor man både kan tage sig i agt for at styrte ned i elven og øve sig i ikke at være bange!"

Artiklen fortsætter under banneret

Ronja Røverdatter lærer at forholde sig til fare ved at udsætte sig for den. Som Rousseau anbefalede i "Émile", skal man gøre naturen til vores sande vejleder. Det budskab er bærende for en stor del af Astrid Lindgrens forfatterskab, for ligesom Émile gør figurer som Emil og Ronja deres egne erfaringer uden voksnes omklamrende indblanding. De udforsker naturen, og de klatrer i træer, uden at nogen fra kommunen har været ude at strø barkflis under æbletræerne.

Bogens to norske forfattere har nærlæst Lindgrens forfatterskab med filosofihistorien i baghovedet og leverer en skarp analyse af persongalleriets rødder og baggrunden for deres handlinger. Som når Jonatan Løvehjerte vælger at tage sin elskede Tvebak på ryggen og springe ud fra det brændende hus. Det er en handling, der kan beskrives med Søren Kierkegaards stadieteori, som ikke opererer med en nødvendig logisk overgang fra et stadium til et andet. Springet er et valg, en handling, hvor hele eksistensen står på spil!

Bogen kan læses som en tænksom indføring i Astrid Lindgrens forfatterskab, og selv om der skal krydslæses om en hel del filosoffer og filosofiske skoler, som læseren måske ikke har helt præsent, er det hele umagen værd. Og stærk inspiration til en genlæsning af Emil, Mio, Blomberg, Karlsson, Pippi og alle de andre.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.182 andre er allerede tilmeldt