Anmeldelse

Fra Hamids mor

Fra Hamids mor

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Er der nogen, der har nogle spørgsmål?" Replikken er henvendt til forældrene i filmen "Fra Hamids mor", der med dannebrogsflag i hånden følger deres barns første skoledag. Men hvilke spørgsmål, og hvordan skal de stilles?

Fakta:

Titel: Fra Hamids mor

Pris: 250 kroner

Type: Dvd

Forlag: Nordstjernen Film og TV

Filmen præsenterer en gruppe forældre og unge med anden etnisk oprindelse end dansk, der hver især fortæller om deres erfaringer med og tanker om skole-hjem-samarbejdet. At stille spørgsmål og indgå i dialog er ikke så ligetil. For eksempel fortæller en elev, at fordi hans forældre ikke forstod, hvad der blev sagt, kunne han selv styre, hvad de fik at vide. En anden fortæller, at grunden til, at hans far ikke deltog i forældremøderne, var, at han følte sig ydmyget over ikke at kunne kommunikere på dansk.

De forskellige fortællinger giver anledning til refleksion over og tanker om, at samarbejde, dialog og det at stille spørgsmål ikke bare er en selvfølgelighed og noget, der sker af sig selv. Forældrene kommer selv med bud på handlemuligheder. En forælder udtrykker ønske om, at læreren havde taget fat i hende, spurgt, om hun havde behov for hjælp, og fortalt hende, hvordan hun skulle hjælpe sit barn. I stedet havde hun bare siddet og smilet, og der var derfor ikke taget fat om problemerne. En anden fastslår, at kun ved at skabe en fælles referenceramme gives der mulighed for dialog. En tredje opfordrer til ikke at give etnicitet skylden.

Filmen er oplagt som udgangspunkt for debat og dialog. Der er nok at tage fat på.