Pengene fra omprioriteringsbidraget kan ende som skattelettelser. Det skriver finansminister Claus Hjort Frederiksen i et svar til Finansudvalget.

Finansministeren: Kommune-besparelser kan gå til skattelettelser

Pengene fra regeringens planer om et kommunalt omprioriteringsbidrag kan ende med at blive brugt på skattelettelser. Det skriver finansminister Claus Hjort Frederiksen i et svar til Finansudvalget.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selvom Dansk Folkeparti tidligere har udtalt til folkeskolen.dk, at pengene fra regeringens bebudede omprioriteringsbidrag ikke må forlade det kommunale system, slår finansministeren i et skriftligt svar fast, at dette ikke er tilfældet. For pengene kan gå til både skatte- og afgiftslettelser, skriver Claus Hjort Frederikseni et svar til Finansudvalget.

"Råderummet under det statslige delloft for driftsudgifter, herunder provenuet fra omprioriteringsbidraget i kommuner og regioner, vil løbende blive udmøntet i forbindelse med de årlige finanslove og aftaler med kommuner og regioner. Det kan være til både velfærd, herunder også prioriterede indsatser i kommunerne, samt til skatte- og afgiftslettelser", fremgår det af ministerens svar.

DF: Pengene skal blive i det kommunale system

Kommuner skal frem med den store sparekniv

Bliver omprioriteringsbidraget en realitet skal kommunerne aflevere 2,4 milliarder om året fra 2016 til 2019. Gøres besparelserne op i lærerstillinger, svarer det omkring 14.500 lærere.

At kommunepengene kan ende med at blive brugt på skattelettelser, strider direkte imod tidligere meldinger fra regeringens største støtteparti. Dansk Folkeparti har tidligere udtalt, at de gerne støtter et omprioriteringsbidrag, men pengene ikke må forlade det kommunale system. Partiet ser hellere, at pengene skal bruges til at udjævne den økonomiske ulighed mellem kommunerne.

Socialdemokraterne har afvist at støtte omprioriteringsbidraget. Samtidig kører Danmarks Lærerforening i fællesskab med en række andre faglige organisationer kampagnen 'Brug velfærdsflertallet', der opfordrer velfærdspartierne til at udnytte deres flertal uden om regeringen til at undgå velfærdsbesparelser.

Fælles front mod velfærdsbesparelser, som kan ramme skolen hårdt