Palle Skov Jensen fik hurtigt et andet job. Han håber dog snart at kunne sætte punktum i sagen.

Palle Skov Jensens fyring var alders-diskrimination

Palle Skov Jensen blev afskediget sammen med 81 andre lærere i Odense i 2012. Men på hans skole var fire ud af fem fyrede lærere over 50 år. DLF har kørt og vundet hans sag om aldersdiskrimination, men han har ikke set noget til erstatningen. "Jeg synes ikke, Odense behandler sine medarbejdere ordentligt", siger han og glæder sig over at være lærer i en helt anden kommune i dag.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Palle Skov Jensen var rigtig glad for sit job som lærer. Gode kolleger og spændende arbejde. Og udover det almindelige lærerarbejde vidste han, at han var særdeles værdsat som it-vejleder og supporter. Så han var ikke nervøs, da han sammen med sine kolleger fik besked om, at der skulle afskediges mange lærere i Odense Kommune.

Odense vil ikke udbetale erstatning til lærere for aldersdiskrimination 

"Man kunne vælge, om man ville have en sms eller bliver ringet op. Jeg valgte at blive ringet op, for jeg regnede bestemt ikke med, at det ville være mig. Men det blev det. Jeg fik at vide, at jeg var indstillet til afskedigelse sammen med fire kolleger, og at jeg kunne komme til en samtale dagen efter", fortæller Palle Skov Jensen til folkeskolen.dk.

Han gik til samtalen næste dag med meget stor undren, men blev ikke klogere.

"Lederen sagde, at det var besluttet ud fra generelle overvejelser. Ingen specifik grund. Jeg blev virkelig rystet. Og så ked af det. Og så gal. I den rækkefølge. Jeg syntes ikke, at jeg havde fået en begrundelse. Jeg vidste ikke hvorfor - og det ved jeg faktisk stadig ikke i dag. Jeg kunne forstå det, hvis jeg havde haft meget sygefravær eller var besværlig at samarbejde med. Men jeg havde et godt forhold til både kolleger og min leder og var rigtigt glad for at være på skolen".

(Ved afsked på grund af arbejdsmangel skal arbejdsgiver oplyse de hovedhensyn, der er lagt vægt på ved afgørelsen om afsked. Der er ikke krav om, at den enkelte skal have en individuel begrundelse herudover. Det er fastslået af Højesteret, red.)

Odense vil fyre sig til det bedste hold

Mange grå toppe blandt de afskedigede

Da Palle Skov Jensen fandt ud af, hvem der ellers var blevet afskediget på hans skole, lagde han mærke til, at fire ud af fem var over 50 og overvejede, om det havde betydning. Og et fællesmøde i kommunen fik ham også til at studse.

"Det var et orienteringsmøde for alle dem, der var blevet afskediget, og der kunne jeg jo se på hårtoppene, at der var en klar overvægt af ældre lærere. Jeg syntes det var mystisk, for jeg vidste jo, at Odense Kommune havde en seniorpolitik for at fastholde de ældre på arbejdsmarkedet. Det stemte jo slet ikke overens med det her".

Derfor overraskede det ham heller ikke, da han blev kontaktet af Odense Lærerforening, som spurgte, om de måtte køre hans sag ved Ligebehandlingsnævnet.

"Jeg sagde ja med det samme. Jeg var ikke i tvivl om, at jeg syntes det var en god ide, for jeg havde jo ved selvsyn konstateret, at der var noget, der var mærkeligt".

Han blev også så gal over afskedigelse, at han straks gik ud og søgte det eneste job, han kunne finde.

"Dengang i 2012 var der ikke ret mange jobs at søge, men jeg fandt et på en lille ø - Agersø. Jeg havde i et par år haft en drøm om et ø-liv, så på den måde slog jeg to fluer med et smæk, for jeg var jo nødt til at sikre mig selv økonomisk. Og jeg fik det med det samme, heldigvis".

Odense: Skolebestyrelser har selv skrevet kvalitetsrapport 

Ville gerne have sat punktum i sagen

Odense Lærerforening og DLF har kørt sagen ved Ligebehandlingsnævnet og i starten af august i år fik Palle Skov Jensen en mail fra kredsen om, at nævnet havde givet ham medhold i klagen om aldersdiskrimination og tilkendt ham en erstatning på 330.000 kroner.

Odense vil ikke udbetale erstatning til lærere for aldersdiskrimination

"Det kom lidt bag på mig, fordi Odense Kommune havde anført, at jeg selv havde sagt op efter afskedigelsen. Men da jeg nærlæste afgørelsen kunne jeg se, at det ikke havde nogen betydning for afgørelsen. Det er selvfølgelig altid rart at føle en vis form for oprejsning. Og jeg er glad for, at det viser sig, at Odense Lærerforening har haft ret i deres vurdering. De har været rigtigt gode at have på sidelinjen".

De 330.000 kroner burde allerede være betalt til Palle Skov Jensen i juli måned, men Odense Kommune har meddelt DLF's advokat, at de er uenig i dommen og derfor ikke vil betale. DLF har nu henvendt til sig Ligebehandlingsnævnet, som vil stævne Odense Kommune for at få pengene udbetalt.

Palle Skov Jensen er netop begyndt at arbejde på en skole i Kolding Kommune her efter sommerferien, fordi Agersø Skole måtte lukke på grund af for få elever. Han er ærgerligt over, at Odense ikke bare kan udbetale pengene, så han kan få sagen afsluttet og komme videre.

"Jeg er godt klar over, at de har en økonomi, de skal passe på, men jeg synes, at det er ringe, at de ikke følger nævnets afgørelse. Jeg synes ikke, Odense Kommune behandler deres medarbejdere ordentligt. Og jeg er meget glad for at arbejde i en helt anden kommune nu. Selvfølgelig er jeg ked af, at det har været et så langt forløb, for det har fyldt meget gennem de sidste tre år. Jeg ville virkelig gerne have sat et punktum i sagen".

Læs folkeskolen.dk's artikler fra Odense