Debat
0   466

Skolens formål - kompetenceudvikling eller tilværelsesoplysning?

Forenklede Fælles Mål er funderet i en kombination af kompetencetilgang og læringsmålsdidaktik, som er i modstrid med skolens brede formål.

Artiklen er bragt i Nyt Dansk Udsyn i april 2015 og kan læses her: http://nyt-askov.dk/wp-content/uploads/2015/04/nyt-dansk-udsyn-nr-9-OD-ver-2.pdf

I artiklen præsenteres en pædagogisk-filosofisk kritik af kompetencebaseringen af vores fælles skole. Kritikken funderes i en indledende definition af kompetencebegrebet, og baserer sig på en analyse af kompetencetilgangens betydning for undervisningens indhold og mål, dens betydning for skolens alment dannende opgave, og dens betydning for det menneskesyn skolen bygger på. 

Artiklen fortsætter under banneret

Artiklen argumenterer for at vi, hvis vi vil en skole der har tilværelsesoplysningen som formål, hvor undervisningens indhold er den fælles verdens ting, hvor undervisningens mål er fleksible og løbende tilpasses og udvides, hvor der er rum for den almene dannelse, og hvor det enkelte menneske betragtes som værdifuldt i sig selv, må gøre op med idealet om det kompetente menneske. Vi må insistere på inkompetencen og den almene dannelse, på nysgerrigheden, på ligeværdigheden og på tilværelsens store spørgsmål som den risikofyldte og smukke grund for vores undervisning.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ