Debat

Aftalt spil

I forbindelse med de kommende overenskomstforhandlinger er den danske regering sat under overvågning af den internationale arbejdsorganisation ILO, der er FN’s faglige organ for arbejdsmarkedsspørgsmål. Det er bestemt ikke hverdagskost, men en direkte konsekvens af regeringens ensidige samarbejde med arbejdsgiverne under Overenskomst 13.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

ILO støtter DLF: Lærerne blev holdt udenfor 

Vi har vidst det hele tiden. Regeringen har benægtet. Men nu har den internationale »domstol« på området givet os ret.

Regeringen vidste det selvfølgelig godt og blev advaret mange gange undervejs. Allerede den 12. november 2012, da vi havde fået dokumentation for, at regeringen var dybt indblandet i forhold til den kommende overenskomst, skrev jeg følgende til undervisningsministeren:

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

»Jeg vil afslutningsvis gøre opmærksom på, at den proces, som regeringen har valgt i denne situation, er en total underminering af det danske aftalesystem. Det må regeringen naturligvis også stå til ansvar for. Folkeskolens fremtid er imidlertid det, der ligger mig mest på hjertet«.

Den 17. marts 2013 kunne Danmarks Radio så dokumentere, at hele regeringstoppen 13. november 2012 havde været samlet med toppen i KL for at drøfte resultatet af Overenskomst 13 på underviserområdet (findes på: kortlink.dk/fcn3).

I de 36 timer der gik, til overgrebet blev annonceret, og til lov 409 blev vedtaget, kæmpede jeg for at få beskæftigelsesminister Mette Frederiksen til i det mindste at mødes med de faglige organisationer. Min syvende og sidste sms sluttede jeg af med:

»Det er mig helt uforståeligt, at du som minister og regeringen indtager denne holdning, men det er for os endnu en kraftig indikation på, at dette forløb har været aftalt på forhånd«.

ILO udtrykker meget konkret kritik af, at regeringen ikke inviterede os i forbindelse med gennemførelsen af lov 409. Den invitation har vi efterlyst mange gange siden. Med ILO's afgørelse må den komme meget hurtigt.

ILO's afgørelse er en meget alvorlig plet på regeringsførelsen, og den er vigtig for os og vigtig for den danske models fremtid.