Pædagoger i skolen
0   321

BUPL bag voldgift

Voldgiftssag om skolepædagogernes situation i Skive Kommunes 'Leg og Læring'-projekt

Grænsestridighederne mellem Danmarks Lærerforening og pædagogernes fagforbund BUPL fandt ikke deres løsning ved overenskomstforhandlingsbordet. I stedet har BUPL anlagt en voldgiftssag mod Kommunernes Landsforening (KL). Pædagogerne mener, at en aftale, som Danmarks Lærerforening har indgået med Skive Kommune, er i strid med BUPL's overenskomst. Aftalen gør alle fremtidige pædagoger i Skive, der har forsøg med 'Leg og Læring', til børnehaveklasseledere på DLF-overenskomst.

'Vores problem er, at de nyansatte skal overføres til lærernes overenskomst. Det er jo tidligere vores medlemmer, og vi synes sådan set, at vores overenskomst kan dække det, som de pågældende laver i projekt 'Leg og Læring', siger formanden for BUPL, Bente Sorgenfrey, til Folkeskolen.

Artiklen fortsætter under banneret

'Vi har haft en del møder med Skive Kommune gennem tiden, og vi troede faktisk, vi havde en fælles forståelse om, at vi nu satte en osteklokke ind over det her forsøg, så man efterfølgende kunne kigge på området og finde ud af at få det delt på en hensigtsmæssig måde. Men Skive Kommune valgte altså at lave en aftale med DLF, og det har selvfølgelig provokeret os voldsomt'.

Sagen drejer sig om Skive Kommunes forsøg med 'Leg og Læring'. Skoledagen er for de mindste elever udvidet, så alle børn fra 0. til 6. klasse går i skole fra klokken 8 til 14 hver dag. Børnehaveklasseledere og pædagoger indgår i undervisningen i 1. og 2. klasse, og i en del af de 30 ugentlige timer er der ingen lærer til stede. Det er blandt andet disse timer, BUPL sætter spørgsmålstegn ved.

Strid om to timer

'Man har i Skive udvidet skoledagen med to timer, såkaldte aktivitetstimer. Hvad er det for en størrelse? spørger vi i vores klageskrift', forklarer jurist i BUPL, Helle Varming.

'Vi mener, at de timer hører under BUPL's overenskomst'.

BUPL mener, at dens overenskomst for skolepædagoger, som også dækker stillingen som børnehaveklasseassistent, fint kan bruges også for pædagoger, der indgår i 'Leg og Læring'.

Kommunernes Landsforening ønskede en fælles overenskomst med BUPL og DLF om pædagoger i folkeskolen, men det blev blankt afvist af Lærerforeningen. Til gengæld enedes BUPL's forhandlere med Kommunernes Landsforening om, at voldgiftssagen skulle fremskyndes, så den kan give en afklaring af, hvilke opgaver skolepædagoger kan varetage i folkeskolen. Endnu er der dog ikke fastsat en dato for voldgiftsretten. Da det er en sag om BUPL's overenskomst, vil Danmarks Lærerforening ikke blive part i voldgiftssagen. Men DLF-formand Anni Herfort siger:

'Det bør være folkeskoleloven, ikke en voldgiftssag, der afgør, hvad undervisning er. Jeg synes, BUPL viser et meget gammeldags skolesyn. 'Leg og Læring' er i sig selv ikke noget nyt. Det er en del af en måde, mindre børn bedst lærer på med plads til leg, til musisk-kreative fag og til fordybelse som led i et planlagt undervisningsforløb. Det er undervisning, og det er Danmarks Lærerforenings overenskomstområde. Jeg mener, BUPL er i gang med et forsøg på at gå på strandhugst på det område, som vi har overenskomst på, nemlig undervisning'.

At man i Skive har udvidet skoledagen med to timer, giver den ekstra tid til fordybelse, som DLF har efterlyst i mange år, samt et tæt samarbejde om planlægning af og ansvaret for undervisningen mellem lærere og børnehaveklasseledere:

'Det handler om at skabe en helhed i børnenes hverdag, og børnene bliver dygtigere af det', siger Anni Herfort.

Grænsekrig

'Vi synes, det kunne have været hensigtsmæssigt med en fælles overenskomst, så vi kunne have stoppet grænsekrigen, for den er blokerende for samarbejdet lokalt. Og der har KL så bakket op om, at det vil være godt at få kørt sagen hurtigt af og på den måde få afklaret de grænsestridigheder, der er mellem BUPL og DLF', siger Bente Sorgenfrey.

Klageskriftet ligger nu hos KL, men chefkonsulent Karsten Thystrup siger, at KL ikke vil udtale sig, før man har haft lejlighed til at drøfte KL's synspunkter med Skive Kommune.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ