Ledelsen har ansvaret for rammerne for arbejdet – lærerne har alene ansvaret for at yde den bedst mulige undervisning, lyder det fra Gordon Ørskov Madsen.

DLF: Arbejdstidsregler skal ikke være den enkelte lærers hovedpine

Med lov 409 kommer en ny måde at arbejde på, og det er forbistret svært. Men lærerne er nødt til at stå sammen på lærerværelserne og diskutere de nye dilemmaer, lyder rådet fra DLF’s formand for overenskomstudvalget, Gordon Ørskov Madsen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lov 409 skaber mange frustrationer og bekymringer blandt lærerne om fremtidens arbejdstid. Som for eksempel i Vejle, hvor lærerne sidder med mange ubesvarede spørgsmål. Det er man også klar over i DLF, som opfordrer lærerne til at stå sammen.

»Det er enormt vigtigt, at vi holder sammen ude på den enkelte skole. Vi kommer til at stå i nogle svære dilemmaer, som vi er nødt til at snakke grundigt igennem med hinanden i faglig klub. Jeg kan godt forstå den lærer, der siger: Jeg kan ikke arbejde professionelt på denne måde, jeg er nødt til at have en form for fleksibilitet, så jeg kan udnytte tiden effektivt. Men lov 409 slår fast, at det er lederens forpligtelse at beslutte, hvornår arbejdstiden starter og slutter - og at opgøre arbejdstimerne«, siger Gordon Ørskov Madsen, der er formand for overenskomstudvalget i DLF.

Vejen til en ny hverdag

I lov 409, som vil gælde langt de fleste steder, bliver arbejdstiden gjort op af ledelsen, og denne bestemmer via en opgaveoversigt, hvilke opgaver der skal løses.

»Det er forbistret svært for lærere, der har været vant til at arbejde fleksibelt, og når man har haft energien og motivationen til det. Det er der kommet rigtig meget god undervisning ud af. Men den måde at arbejde på har arbejdsgivere og regering fjernet med lov 409, og det bliver en udfordring«, siger han. Selvom det ikke er rart, bliver lærerne nødt til at arbejde på nye måder og få det bedst mulige ud af den ramme, som lov 409 udstikker.

Lyttemøder om fremtiden

»Det allervigtigste er at snakke med hinanden, men vi skal også acceptere, at vi har det forskelligt med eksempelvis fast tilstedeværelse på skolen«, siger Gordon Ørskov og fortæller, at DLF har tilrettelagt 100 lyttemøder rundtom i landet. Her inviteres repræsentanter fra alle skoler til at fortælle Lærerforeningen, hvilke dilemmaer de tumler med på skolerne. Derudover bliver 3.000 tillidsvalgte »uddannet« i lov 409, så de er klar til at tage drøftelser med skoleledelsen.

»Vi skal også passe på, at vi ikke bliver fanget i at gøre alting, som vi plejer at gøre. Altså bare være fleksible, så vi fortsætter derhjemme med de ting, vi ikke nåede på skolen. Det kan vi ikke holde til, og vi kommer hurtigt til at arbejde alt for meget. Tal med kollegaer, tillidsrepræsentanten og skolelederen om det. Lederen har det overordnede ansvar for, at kvaliteten er i orden, og at læreren kan få enderne til at hænge sammen«, understreger formanden for overenskomstudvalget.

»Vi skal støtte hinanden i, at det er svært med de nye regler, men vi skal stadigvæk yde et professionelt stykke arbejde med så meget kvalitet i undervisningen som overhovedet muligt. Den ambition må vi aldrig forlade«.

Hvis ingen aftaler gælder lov 409

»Mange kommuner har allerede meldt ud, at de ikke vil indgå lokalaftaler om noget som helst. I så fald gælder lov 409, som slår fast, at læreren har ret til at være på sin arbejdsplads og udføre arbejdet der«, forklarer Gordon Ørskov.

»En række kommuner forsøger nu at omgå loven ved at lave timepuljer, som lærerne selv skal administrere hjemme. Men det kræver en aftale med den lokale kreds. Kommunerne ønskede en gammeldags, rigid ledelsesret. Den har de fået - og nu må de tage ansvaret for det«.

De steder, hvor der er lokale forhandlinger, er hans forventning, at de bliver afsluttet i januar-februar. Der er ikke mulighed for at indgå aftaler med den enkelte lærer om tilbagevendende opgaver, såsom at man sidder og retter stile hjemme hver mandag.

Hvis rammen er lov 409 og dermed fuld tilstedeværelse, så skal der også være lærerarbejdspladser.

»Fra 1. august 2014 skal lærerne have mulighed for at udføre alle arbejdsopgaver på skolen, både undervisning, forberedelse og teamsamarbejde. Det vil sige, at skolen også skal indrettes, så man kan arbejde der«, siger Gordon Ørskov og minder om, at der er specifikke regler for arbejdspladser, som skal overholdes. For eksempel må den faste arbejdsplads ikke anvendes som spiseplads.