Pisa 2012
1   1365

Pisa: Lille nedtur for Danmark - større for Sverige og Finland

Det er ikke meget at glæde sig over for Danmark i den seneste Pisa-undersøgelse, som netop er offentliggjort. For fjerde Pisa i træk er Danmarks score faldet i matematik, mens det er gået endnu mere tilbage for Sverige, Finland og Island. Der er i det hele taget tilbagegang for en række af de lande, vi normalt sammenligner os med, i Pisa 2012.

Danmark i Pisa 2012

Matematik 500 p., lige over OECD-gennemsnittet, tilbagegang for fjerde Pisa i træk

Læsning 496 p., på OECD-gennemsnittet, stort set som tidligere

Naturfag 498 p., på OECD-gennemsnittet, stort set som tidligere

Cirka 510.000 15-årige i 65 lande har besvaret Pisa-opgaver
og det tilhørende spørgeskema. Landene får en Pisa-score i læsning, naturfag og matematik, men hver Pisa-undersøgelse har hovedfokus på et af områderne - denne gang matematik.

I Danmark har 7.481 15-16-årige elever fra 339 uddannelsesinstitutioner deltaget - både folkeskoler og frie skoler indgår

"Det er lidt skuffende, idet vi havde ventet en fremgang, som har kunnet ses i Pirls og Timss i 4. klasse", konstaterer formanden for det danske Pisa-konsortium Niels Egelund og påpeger, at det er omtrent de samme fødselsårgange af elever, der er blevet testet som 15-årige i Pisa 2012, som har vist stor dansk succes og fremgang i matematik- og naturfagsundersøgelsen Timss- og læseundersøgelsen Pirls.

Shanghai topper
Den kinesiske megaby Shanghai topper Pisa i både læsning, matematik og naturfag. Finland er fortsat i Pisas top 5 i naturfag, men ikke længere i læsning eller matematik, hvor østasiatiske stater og provinser er altdominerende.
Samlet set er Pisa-score gået ned i OECD-landene med det resultat, at OECD-gennemsnittet i alle tre Pisa-områder er faldet.

Artiklen fortsætter under banneret

Top 5 i Pisa 2012

Matematik: Shanghai (Kina), Singapore, Hong Kong (Kina), Taipei (Taiwan), Korea

Læsning: Shanghai (Kina),  Hong Kong (Kina), Singapore,  Japan, Korea

Naturfag: Shanghai (Kina), Hong Kong (Kina), Singapore, Japan, Finland

Flere svage elever

Danmark blev kun på et hængende hår godkendt til deltagelse i Pisa 2009, fordi for mange elever var undtaget på grund af særlige behov. Den problemstilling har det danske Pisa-konsortium denne gang undgået ved at tilbyde en særlig én times-Pisa, en "Pisa light" til de svageste elever, og dermed er det lykkedes at få flere at de svageste elever
til at deltage i Pisa - alligevel er Danmark et af de lande der har undtaget flest elever fra Pisa-deltagelse på grund af faglige, sociale eller fysiske handicap.

Grupperne af danske elever, der har klaret Pisa-opgaverne dårligt, er vokset fra 2009 til 2012, mens andelen af højt præsterende elever er blevet mindre.

"Det, der kendetegner de sydøstasiatiske lande, er, at de både
har særdeles mange højt præsterende og relativt få lavt præsterende elever", forklarer Niels Egelund i en kronik i fagbladet Folkeskolen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ