Anmeldelse Trivsel
0   543

Hvad betyder "fuck" for dig?

Hvis ønsket er at arbejde med elevernes sprog på en mindre fordomsfuld og nuanceret måde, giver "Grimt sprog?" en vifte af gode redskaber til umiddelbar anvendelse i klasseværelset.

Grimt sprog?

Fakta


Titel
Grimt sprog?

Forfatter
Heidi Honig Spring

ISBN
9788771180756

Pris
199

Sider
115

Forlag
Forlaget Frydenlund

Trivselsundersøgelser foretaget i folkeskolen viser, at én af de faktorer, der er medvirkende årsag til mobning og konflikter blandt eleverne, er grimt sprog. Som voksen forfalder også jeg alt for nemt til kommandoen: ”Tal ordentligt”. Hvad nu, hvis jeg i stedet gik i dialog med mine elever om sproget og ligeledes var nysgerrig og analyserende i forhold til mine elevers måder at kommunikere på?

Artiklen fortsætter under banneret

I ”Grimt sprog?” antager forfatteren et systemisk perspektiv og forholder sig til børns sprog som kontekstafhængigt. Samtidig får den voksne rollen som konsulent og medoversætter af sproget og dets virkning i en dialogisk tilgang med eleverne som aktører. Bogen tager et lettilgængeligt og solidt afsæt i teori og forskning omkring sprog, hvorefter en elevdel præsenteres. I denne gives et fælles sprog i form af analyseredskabet Sprogsneglen, der kan understøtte udvikling af elevernes kommunikative og sociale kompetencer. Herefter følger gode redskaber i form af for eksempel cases, elevopgaver, øvelser samt oplæg til team- og forældremøder, der alt sammen har til hensigt at styrke den gode kommunikation blandt eleverne og de voksne omkring dem. Elevsiderne er at finde til fri afbenyttelse på forlagets hjemmeside.

Bogens ærinde er forfriskende nok ikke at diskutere, hvad der er grimt sprog eller ej. I stedet gives læreren, pædagogen, AKT-læreren (adfærd, kontakt, trivsel) og andre med gang i folkeskolen mulighed for at anskue og arbejde med sproget på en nuanceret, grundig og spændende måde i samarbejde med eleverne på mellemtrinnet og i udskolingen.

Fremover vil jeg forsøge at droppe kommandoerne. I stedet vil jeg sammen med mine elever nysgerrigt udforske sproget i skolen – uden den løftede pegefinger – og med  ”Grimt sprog?” som en kompetent og kærkommen inspirationskilde! Bogen kan varmt anbefales til trivselsarbejde på mellemtrinnet og i udskolingen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ