Anmeldelse

Digital trivsel

Bestemt en diskussion værd

Nettet kan være et farligt sted, men børn og unge kan og skal lære at navigere der.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Cyberhus.dk hedder en digital fritidsklub for børn og unge. Her kan man logge sig ind og chatte og ikke mindst få et godt råd om ting, der bekymrer en. Netstedet er lavet især til børn og unge, som ikke har (mange) andre steder at gå hen – og ingen voksne, de kan tale med. Sidste år havde onlinerådgivningen 233.582 unikke besøgende med 3.880 rådgivende samtaler og 1.621 indlæg fra børn og unge i debatten.

Fakta:

Titel: Digital trivsel

Forfatter: Kristian Lund, Louise Ørum-Petersen

ISBN: 9788799554805

Pris: 200

Sider: 114

Forlag: Center for Digital Pædagogik

Nu har to af folkene bag samlet deres erfaringer sammen i en lille letlæst bog, som især henvender sig til socialpædagoger og andre, der arbejder med udsatte børn og unge. "Digital trivsel" er overskriften på den gode omgang med nettets mange muligheder. Det defineres som at have det godt, være sikker og udvikle sig i en sund retning i de digitale medier. En definition, som er åben for fortolkning, men hvor bundlinjen hedder nej til mobning, grooming, falske profiler – eller deltagelse i lukkede netværk med hadske overtoner. Målet er udviklingen af en digital identitet, hvor man hverken er hudløst ærlig, udleverer sig selv på nettet – eller tager fejl af dem, man er i kontakt med, og deres hensigter. Det sker ikke af sig selv, men i dialog med den voksne verden, er bogens budskab. Derfor skal de voksne klædes på, så de ikke i panik griber til filtre eller til at lukke ned eller begrænse netadgangen. For børn og unge skal kunne navigere på nettet, i en tid hvor banker, kommuner og alle andre er gået digitalt.

Det er svært at finde gode argumenter, dilemmaer – og teknisk basalviden – som ikke er med i bogen. Opdatering er tilmed mulig på portalen digitaltrivsel.dk

Min eneste indvending skulle være, om bogen til tider nærmest bliver for banal, med risiko for at den bliver lagt væk frem for at blive læst og diskuteret, hvad den helt bestemt fortjener.