Tre retter med æble - her bedømmer dommerne kålsushi.

Elever dyster i DM i hjemkundskab

Æbleis, æblesushi og æblesvaner. Kreativiteten var stor, da semifinalen i DM i hjemkundskab blev afholdt i København. Eleverne havde kreeret retter med æbler, som blev præsenteret for et dommerpanel.

Publiceret

Dommerpanelet

Erwin Lauterbach - kok-Lumskebugten
Lisbeth Dahl Larsen - pometmester, Pometet
Ditte Dybvad Simonsen - hjemkundskabslærer fra folkeskolen
Rasmus Gøtsche - madiværksætter Københavns Madhus
Helle Brønnum Carlsen - madanmelder, lektor i hjemkundskab pålæreruddanenlsen
Anna-Lise Strøjer lektor i hjemkundskab på læreruddannelsen
Eleverne fra 9. klasse på Oehlenschlægersgades Skole lavede æbleis i flere varianter.
Anna Straarup Herling svarede beredvilligt på dommernes spørgsmål.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Kål - er det typisk nordisk?". "Hvordan kom I på ideen med nordisk?". "De typer æbler, du nævner, er alle i foråret - hvilke æbler ville du vælge i efteråret?".

Valgfagsholdet i hjemkundskab fra 8. og 9. klasse på Oehlenschlægersgades Skole bliver bombarderet af spørgsmål fra de seks dommere. Eleverne stiller sig beredvilligt frem og forklarer.

Det er første gang, der afholdes DM i hjemkundskab - Madkamp. Og semifinalen afholdes på læreruddannelsen Zahle midt i hovedstaden. Formålet med mesterskabet er at sætte fokus på faget og vise dannelsespotentialet.

Eleverne fra Oehlenschlægersgades Skole har, i de fire lektioner om ugen, de har haft faget, arbejdet med æbler ud fra både praktiske og teoretiske vinkler. Til semifinalen skal de præsentere tre forskellige æbleretter og formidle deres viden om æbler og forklare om arbejdsprocessen. Semifinalen i dag er for skoler i Region Hovedstaden og 10 skoler har kvalificeret sig.

Kålsushi Valgholdet fra Oehlenschlægersgades Skole har dækket et bord med store gule efterårsblade. De serverer kålsushi med æble, savoykål, perlebyg, purløg, rygeost og selvfølgelig æbler.

"Første gang vi prøvede, havde vi ikke rygeosten med, så kunne det slet ikke hænge sammen, men med rygeosten gik det nemt", siger Thomas Muir.

Holdet har også lavet både flødeis og sorbetis med æbler og glaserede æbler. Da dommerne efter et lille kvarter forlader bordet, synker elevernes skuldre mærkbart.

"Det var lidt nervepirrende, fordi vi ikke kunne huske, hvad æblerne hed, og fordi vi måske ikke helt tænker så meget over, hvilke ingredienser vi bruger", siger Anna Straarup Herling.

Deres lærer Mette B. Andersen har holdt sig i baggrunden under dommerbesøget.

Hun synes, hun har haft et meget motiveret hold elever. Hun tilmeldte holdet til konkurrencen, inden hun havde haft lejlighed til at snakke med dem om det - men hvis de ikke ville være med, havde hun blot afmeldt dem igen.

"Jeg kan egentlig godt lide konkurrencer. Ikke fordi man skal vinde, men fordi det giver eleverne et drive. De har et mål. Og de sætter sig op til det".

Semifinalisterne er kåret Direktør i Madkulturen Judith Kyst er medarrangør og styrer dommerne gennem dagens arrangement.

"Det her er et tiltag for at styrke den næste generation. De unge mennesker skal have fagligheden, men de skal også have madmod og madglæde", siger Judith Kyst. 

Efter en kort votering, kan dommerne udpege, hvem der går videre til finalen. Hjemkundskabsholdet fra 8. klasse på Valhøjskole og hjemkundskabsholdet fra 6.C fra Skolen ved Søerne gik videre til finalen, som bliver afholdt på Fyn i januar måned.

DM i hjemkundskab er et samarbejde mellem Madkulturen, professionshøjskolerne, Hjemkundskabslærerforeningen og Læreruddannelsernes Hjemkundskabslærerforening.

Læs mere

DM i hjemkundskab - Madkampen