Hovedstyrelsesmedlem Birgitte Baktoft udtrykte på kongressen sin bekymring for, at DLF kan risikere at stå med en svækket strejkekasse ved en eventuel konflikt, hvis en del af midlerne må bruges på forebyggelse

Kongres: Strejkekasse må bruges på at forebygge konflikter

Kongressen vedtog i dag en vedtægtsændring, som giver hovedstyrelsen lov til at benytte en del af strejkekassen, Særlig Fond, på forebyggelse af konflikter, for eksempel gennem støtte til lokale forhandlinger. Forslaget mødte dog kritik før vedtagelsen - også internt fra hovedstyrelsen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det er foreningens kronjuveler, vi piller ved!", sagde hovedstyrelsesmedlem Birgitte Baktoft fra talerstolen i dag. Hun udtrykte sin bekymring omkring forslaget til en vedtægtsændring om brugen af Særlig Fond.

"Forebyggelse er positivt, men vi skal træde meget varsomt på det her område. Jeg er bange for, vi kan ende i en konflikt, hvor vi på grund af en forsøgt forebyggelse af den givne konflikt står med en svækket fond og dermed også ringere kampkraft", sagde hun.

DLF er konflikt-parat

Juridiske problemer Både hun og Michael Aagaard Laursen fra Djurs Lærerforening efterspurgte et juridisk responsum, for hvornår fonden må benyttes.

Michael Aagaard Laursen opfordrede derfor også hovedstyrelsen til at trække forslaget og komme med en mere gennemarbejdet udgave på kongressen i 2013. Han udtrykte desuden sin bekymring over, at alle medlemmer kan anlægge et søgsmål på baggrund af vedtægtsændringen.

DLF er klar til KL-arbejdstidskrav

Per Sand Pedersen, formand for organisations- og arbejdsmiljøudvalget i DLF, synes dog, vedtægtsændringen er juridisk holdbar.

"Vi har taget vores forholdsregler, for vi ved godt, der kan være en uvished om, hvor grænsen går. Derfor har vi også sat et krav om, at en eventuel udnyttelse af Særlig Fond til forebyggelse skal have et flertal på 2/3 af enten hovedstyrelsen eller kongressen i ryggen", siger han.

Dumt at betale konflikt, som kunne undgås Før vedtægtsændringen kunne Særlig Fonds midler på cirka 2,3 milliarder kun bruges til at udbetale støtte til medlemmer under en arbejdskonflikt. Baggrunden for forslaget er et ønske om at kunne anvende midler til at forsøge at forebygge arbejdskonflikter, i stedet for at bruge penge på konflikter, som måske kunne være undgået.

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, er glad for, at vedtægtsændringen blev vedtaget med mere end det nødvendige 2/3-flertal på kongressen. Han mener, det er på tide at anskue foreningens udnyttelse af Særlig Fond på en ny måde.

DLF til Thorning: Lærerne skal ikke finansiere en folkeskolereform

"Det handler om, hvordan vi kan nytænke vores aktionsformer. KL har konsulenter ude, som blander sig i forhandlingerne. Vi skal kunne gøre det samme. Og jeg synes, det er værd at nævne, at én lockoutdag koster 100 millioner. Derfor vil vi hellere bruge 10 millioner på at forebygge en konflikt, som jeg faktisk allerede synes, vi er på vej ind i", siger han.

Powered by Labrador CMS