Anmeldelse

Hubert og pletten / Hubert i muse-knibe / Hubert og klasse-turen / Hubert i vikar-kaos

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mellemtrinnets drenge skal lokkes til bøgerne. Forsider og illustrationer skal friste dem. Og teksterne skal få dem til at blive hængende.

Fakta:

Titel: Hubert og pletten / Hubert i muse-knibe / Hubert og klasse-turen / Hubert i vikar-kaos

Forfatter: Arne Svingen

Pris: 141,25 kroner

Type: Bog

Forlag: ABC Forlag

Fire bøger om drengen Hubert gør forsøget. Og det skal nok lykkes dem at komme i hænderne på drengene, for Jon Ranheimsæter har illustreret. Han er illustrator på Henrik Einspors vidunderlige serie om dværg-detektiven Jack Stump (Gyldendals blå "Dingo"-bøger), så mine forventninger til Hubert var høje, da jeg åbnede den første bog.

Men jeg blev skuffet.

Hubert bryder regler og normer, så der opstår komiske situationer. Her er megen lavkomik. Et godt udgangspunkt for at fastholde de læsende drenge. Spørgsmålet er så, om der i selve sproget er humor og spænding og spændstighed nok til de trænede læsere.

Indholdsmæssigt er der fart på. Et eksempel: Efter mange genvordigheder må Hubert i en af bøgerne sidde på skuldrene af sin ven iført vikarens kjole. Skoleinspektøren tager dem for at være vikaren og sætter dem til at undervise deres egen klasse. Slutbilledet viser skoleinspektøren, der iført vikarens kjole løber gennem skolegården i hælene på et par banditter fra klassen. Hvordan det er kommet dertil, kan man læse i bogen.

Jeg satte en læseglad dreng fra 4. klasse til at læse en af bøgerne for at tjekke, om jeg er for kræsen. Han valgte at lægge "Hubert i vikar-kaos" væk, da han var under halvvejs.

Serien er blevet meget populær i Norge og Sverige. Og heldigvis kan jeg jo tage grueligt fejl. Er man vild med ren slapstick, vil man falde for Hubert. Men han når ikke op på siden af Jack Stump.

Til alle bøgerne hører der ark med opgaver til arbejdet før, under og efter læsningen. Bøgerne har et lixtal på 17.