Vejledere bør uddannes

RUE foreslår rammelovgivning og kvalitetsudvikling af skolevejledningen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rådet for Uddannelses- og Erhvervsvejledning (RUE) har netop udgivet sit udspil om fremtidens vejledningspolitik. Rådet konkluderer i hæftet 'RUE's vejledningspolitik', at vejledningen på mange måder fungerer godt, men at der er en række svagheder, der skal rettes op på i de kommende år.

Svaghederne udspringer ifølge RUE af, at der mangler en rammelov om vejledningen. Den nuværende lov om uddannelses- og erhvervsvejledningen er simpelthen for bred. Hovedlinjen i rammeloven skal være, at man overalt i uddannelsessystemet skal kunne få vejledning af vejledere, der har gennemgået en grundlæggende vejlederuddannelse.

På folkeskoleområdet foreslår RUE, at der fastsættes et timetal for det obligatoriske emne uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering (UEA) på de enkelte klassetrin. De nuværende uddannelses- og handlingsplaner bør skifte navn til fremtidsplaner, og eleverne skal have vejledning tidligere og mere systematisk, end de får i dag, når de skal udarbejde dem.

Der skal også udvikles materialer og metoder til undervisning om sammenhæng mellem uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet, og endelig foreslår RUE, at skolevejledning på frie grund- og efterskoler lovfæstes, så eleverne får uddannelses- og erhvervsvejledning ligesom elever i folkeskolen.

Hæftet 'RUE's vejledningspolitik' kan bestilles på telefon 3395 5311 eller downloades fra Internettet: www.r-u-e.dkab