0   162

Verdens bedste sted til at forstå intelligenser

Legeparken Danfoss Universe illustrerer på fortrinlig vis, at mennesket har forskellige måder at løse opgaver på, roser guruen Howard Gardner

Teorien om de mange intelligenser har gjort den amerikanske psykolog Howard Gardner verdensberømt. Men i øjeblikket fokuserer han på sin nye bog, »Fem tanker for fremtiden«, hvori han beskriver de tankesæt, som han mener er nødvendige at satse på for at kunne klare sig i en foranderlig verden.

Derfor strejfede han kun sin teori, da han umiddelbart før sommerferien forelæste som æresgæst ved åbningen af det nye forskningscenter Universe Research Lab i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under banneret

»Jeg er ikke kommet for at tale om de mange intelligenser, men lige netop her i Danmark vil jeg sige: Tag til Danfoss Universe. Det er det bedste sted i verden til at forstå de mange intelligenser. Efter en halv dag vil I se, at I ikke kan magte legeparkens udfordringer uden at bruge forskellige intelligenser«, sagde Howard Gardner.

Han konstaterede gennem en håndsoprækning, at de fleste af hans 900 tilhørere allerede har besøgt parken, hvor man kan afprøve, udforske og lege med hverdagens teknologi.

Den amerikanske professor har et særligt kendskab til parken i Nordborg, da han sidder i bestyrelsen for Universe Fonden, der er etableret af parken og står bag det nye forskningscenter i Sønderborg.

Gennem forskning i læring, undervisning, innovation, kreativitet og iværksætteri vil centret komme med bud på, hvordan børn skal lære for at klare sig i en moderne, foranderlig verden. Selv koncentrerede Howard Gardner sit foredrag om sine fem tanker for fremtiden.

»Vi skal beherske viden på ekspertniveau, vi skal kunne hente oplysninger forskellige steder fra og kunne koble dem, så de giver mening for os alle, og vi skal kunne skabe nye ideer, stille spørgsmål og få uventede svar«, sagde Howard Gardner om sine første tre tankegange.

Han fremhævede derefter den respektfulde og den etiske tankegang.

»Jeg argumenterer ikke for, at vi skal gøre noget komplet nyt. Alle fem tanker har været vigtige hidtil, men vi skal sætte dem mere i fokus. For ti år siden ville jeg have stoppet efter de første tre tanker, men respekt og etik er blevet vigtige, fordi vi nu omgås mennesker fra hele verden. Vi skal ikke nødvendigvis være ens, men vi er nødt til at prøve at forstå hinandens værdier og til i højere grad at samarbejde, hvis mennesket skal overleve. Derfor skal vi anerkende forskelle og have mindre fokus på vores egne interesser og i stedet have fokus på fælles værdier«, sagde Howard Gardner.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet