Uddannelsesvejledning
0   226

For de efterladtes skyld

Bedemand er ikke et job, man bliver vejledt til. Anders Bytoft ville være børsmægler, da han gik i skole. Et fascinerende, hektisk liv, der handler om penge, forestillede han sig. Så efter at have været i erhvervspraktik som skoleleder, valgte han handelsskolen. Men derefter blev han butiksuddannet. Han blev optaget på handelshøjskolen, men var skoletræt og ville hellere stå i butik, hvor han solgte computere. Efter læretiden blev han indkøber og salgskoordinator.

»Dengang skulle jeg samle trådene og organisere - og det gør jeg også som bedemand«.

Det var hans svigerfars død og hans første møde med en bedemand, der gjorde udslaget.

»Man står med tusinde spørgsmål og ved ikke, hvad man skal gøre. Så ringer man til bedemanden, og bagefter kan man slappe af. Det gav god mening. Det her ville jeg gøre for andre. At tage sig af mennesker, når de er kede af det. Og jeg har ikke fortrudt et sekund«, fortæller Anders Bytoft.

Artiklen fortsætter under banneret

Han er eksamineret bedemand, har tre butikker og er netop gået i gang med den helt nye diplomuddannelse for bedemænd. Uddannelsen indeholder endnu mere om lovgivning, psykologi og samtaleteknik, regnskab og markedsføring end uddannelsen til bedemand. Man lærer også at synge, at bruge internettet, lidt om islam, om tunge løft og om hygiejne ved dødsfald.

»Jeg sendte uopfordrede ansøgninger til bedemænd, men det er svært at komme ind i branchen«, siger han. Det lykkedes dog. Han begyndte hos en bedemand som rustvognschauffør og lærte logistikken. Efter et halvt år fik han lov til at have samtaler.

»Men jeg havde aldrig set en død, før jeg så min svigerfar. Som barn i Skanderborg stoppede jeg op, når jeg så en rustvogn. Jeg syntes, det var en vildt flot bil og så en mand i pænt tøj, der kørte den«. |


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
481 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)