Debat

Mangelfuld vejledning kostede

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I efteråret 2003 kontakter jeg som anbefalet dlf/a med henblik på hjælp til tidspunkt for start af efterløn. Afleverer kopi af lønsedler og får herefter den besked, at ved afgang 1. november 2003 vil jeg få supplerende efterløn. Har til den skattefri præmie optjent 3.790 timer, mangler 58 timer til den ottende skattefri præmie. Får oplyst, at disse timer kan, da jeg tilhører gammel ordning, læses inden for de to år på efterløn.

I januar 2006 bliver jeg, af hensyn til udbetaling af den skattefri præmie, bedt om dokumentation for de læste timer i de to år, hvilket sendes fra det amt, timerne er læst. På min 67-års-fødselsdag ringes jeg op fra afdelingen, der udbetaler præmien. Desværre, undervisere på gammel ordning kan ikke optjene til den skattefri præmie i efterlønsperioden.

Kunne altså have undervist 14 dage mere og modtaget den ottende præmie, 10.202 kroner.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Nu kommer så afgørelsen fra Arbejdsmarkedets Ankenævn i sagen om modregning af feriepenge i efterlønnen. Mindes julen 2003, hvor amtet nægtede mig feriepenge for 2003 (feriekort udsendes først i det år, ferien skal afholdes), og supplerende efterløn kan først udbetales, når 2002/2003-feriepenge er udbetalt.

Var tidligere ansat i Socialministeriet og Undervisningsministeriet som konsulent. Når man søger vejledning, bør man forvente, at vejlederen er bekendt med lovgivning på området.

Mangelfuld vejledning kostede mig 10.202 skattefri kroner samt modregning af feriepenge i efterlønnen.

Svar

Mange medlemmer modtager i løbet af et år en efterlønspræmie, som vi automatisk går i gang med at beregne ved overgang til folkepensionen. I dag er den beregning let, men har man som du haft valget mellem gammel og ny efterlønsordning, er der en forskel.

Du har i sin tid valgt den gamle ordning. Det gav dig blandt andet mulighed for lønindtægt uden fradrag i efterlønnen i op til 200 timer årligt. Med den nye ordning er der altid fradrag i efterlønnen for løntimer i perioden. Endelig fik du med valget af den gamle ordning også ret til at få beregnet din efterløn efter de dagældende gamle efterlønsregler. Vi har i dag ikke flere medlemmer på den gamle efterlønsordning, som udløb ultimo juni 2006.

Din præmieberegning blev beregnet og meddelt dig tilbage i januar 2006.

Rune Thorup, vicesekretariatschef, dlf-a