Anmeldelse

Fjernsyn for dig

- 50 år med verdens værste seere

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Frydefuld fornøjelse, grin, spænding, ny viden og refleksion. Mogens Vemmers mobbedreng af en erindringsbog har det hele. Jeg fræsede gennem denne personlige, underholdende og kloge beretning. Om Poul og Nulles ikke-julekalender i Hullet, Gotha Andersens forfærdelige overlærer og mange flere og meget mere. Og Erhard Jakobsen selvfølgelig. Om hans indædte kamp mod de talentfulde, prisvindende tv- og radiofolk i Danmarks Radios Børne- og Ungdomsafdeling, hvor Mogens Vemmer huserede og regerede i 50 år.

"Der er sagt utallige vittigheder om kommunelærere som mig. Ved ingenting om alting, slår sig løs - på børnene! og meget mere, men jeg har nu haft stor glæde af min læreruddannelse", skriver Vemmer.

Bogen er spækket med billeder og avisudklip. De fortæller tankevækkende om vores nære, danske fortid. Desværre er dateringen mangelfuld, og nogle citater kan virke vel selvrosende, men man forstår, at han er faldet for fristelsen, når de genkalder de mange politiske angreb. Mogens Vemmer erindrer sin skoleinspektør, Inger Merete Nordentoft. I "Opdragelse til Demokrati" skrev hun: "Kun ved at lade børn komme til orde, være aktive, arbejde sammen i grupper om opgaver, der optager dem, er skolen i stand til at forberede dem til ægte medleven i et demokratisk samfund". Hvad med radio og især det fremadstormende tv, spurgte han.

Svaret kom der kreative, skæve, underholdende, oplysende, provokerende og ofte geniale børne- og tv-udsendelser ud af. Gid Danmarks Radios generaldirektør vil læse - nej, studere - bogen - og lære af den. Gid TV2-folkene også ville lade sig inspirere. Tænk sig, hvis de to kanaler gav sig til at konkurrere på kvalitet og kreativitet. Vemmer har vist vejen.