Skole og elitesport spiller sammen

90 elever på Vestervangskolen i Esbjerg dyrker sport på eliteplan, uden at det går ud over deres skolegang

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

90 elever fra 7. til 10. klasse kan nu dyrke idræt på eliteplan, samtidig med at de passer deres almindelige skolegang. Eliteidræt Esbjerg har som de første i Danmark taget initiativet i samarbejde med Vestervangskolen i Esbjerg, hvor skolegang og eliteidræt går op i en højere enhed.

Idrætskoordinator i Eliteidræt Esbjerg, Steen Anker Nielsen, er manden bag projektet. Han forklarer, at der, inden eliteidrætsloven blev ændret i 2004, var en 15-års-regel, som betød, at man ikke kunne betragte børn under 15 som eliteidrætsudøvere. Den regel er nu blevet fjernet, og derfor kan det lade sig gøre at oprette eliteidrætsklasser for 13-16-årige.

Skoleleder på Vestervangskolen Elisabeth Lodberg Hansen er glad for at få lov til at prøve kræfter med at kombinere skolegang og eliteidræt. »Det bliver spændende at arbejde med en gruppe børn, som er meget strukturerede«, siger hun.

»De er bevidste om, at hvis de ikke bestiller noget, mens de er i skole, så går det ud over dem selv senere på dagen«.

På skolen bliver der lagt meget vægt på, at eleverne er helt almindelige skolebørn, og der bliver fokuseret på det hele menneske og ikke sportsidolet.

»Det er ikke eliteklasser, men idrætsklasser«, slår skolelederen fast.

Inspireret af Team Danmark

Eliteidræt Esbjerg har fået idéen til samarbejdet ved at se på gymnasiernes fireårige Team Danmark-forløb. Steen Anker Nielsen fortæller, at ofte kan det forløb ikke målrettes udøvernes skemaer, fordi der ikke altid er tale om klasser, der udelukkende består af Team Danmark-elever. Derfor kommer elevernes træningstider til at ligge på forskellige tidspunkter på dagen, og Steen Anker Nielsen mener ikke, man kan strukturere kvalitetstræning på den måde.

»Det vil vi gøre bedre«, siger han.