Anmeldelse

Odins Øje/Vølvens Spådom

To historier fra Den Nordiske Mytologi

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jætter er lede, og der er mange af dem. I disse fantastiske animerede film ser vi, hvor de kommer fra. Fødes ud af urjætten Ymers armhuler og mellem hans tæer og gnasker sig igennem verden som ostene i et gammelt pacman-spil. Verden skabes, menneskeheden gør sig mangfoldig, og i form af bearbejdede og animerede helleristninger tager den lokaliteterne i besiddelse. På sådan nogle helleristninger er det ikke svært at kende forskel på mand og kvinde, og det fremgår helt klart, hvordan man gør sig mangfoldig.

Både skabelsesberetningen Vølvens Spådom og fortællingen om, hvordan Odin ved at investere sit ene øje i Mimers Brønd får indsigt i menneskers og guders drømme og forestillinger, er godt og poetisk fortalt. Thomas Windings speak er smuk, men også så afdæmpet, at fortællingerne næsten bliver ufarlige. Dengang asatroen ikke som nu var et anliggende for en lille skare festoriginaler, var gudernes vrede og kampen mod Fenrisulv og Lindorm en alvorlig sag, der ikke lod sig fremstille som slapstick.

Computeranimationen er flot og opfindsom. Det er ikke Valhalla-tegnefilm, men myriader af symboler og bearbejdede filmstumper af dansere, der smyger sig ind i hinanden. Fint afstemte farver og velskrevne musikalske elementer.

De to fortællinger har mange anvendelsesmuligheder. Emnearbejde om nordisk mytologi er oplagt, men også til mediekendskab giver de fantastiske muligheder. Dvd-formatet gør det nemt at arbejde med en enkelt lille sekvens og analysere, hvordan detaljer i beretningen lader sig illustrere, når fagfolk leger med kulturarven. Og så bør dvd'en findes på biblioteket til dem, der bare vil opleve en fortryllende og foruroligende fortælling på en anden måde.