Debat

Et godt udgangspunkt

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et overenskomstresultat skal vurderes i forhold til de opstillede krav og i forhold til en realistisk vurdering af, hvad der er opnåeligt og specielt i forhold til, hvad der kan opnås ved en konflikt.

Kongressen opstillede i efteråret DLF's krav efter en særdeles grundig og konstruktiv medlemsdebat.

Nu foreligger resultatet, og kravene er stort set alle opfyldt.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Den væsentligste undtagelse er kravet om afskaffelse af decentral løn. Vi vidste imidlertid, at det ikke var realistisk at få den decentrale løn afskaffet, blandt andet fordi de andre organisationer ønsker decentral løn.

Desværre indebærer resultatet, at loftet for decentral løn hæves fra 0,8 til 0,9 procent, men takket være kombinationen af DLF's modstand mod decentral løn og forhandlingsvillighed på området undgik vi, at loftet blev en procent. Det var faktisk, hvad alle organisationer - med undtagelse af DLF - havde sagt ja til.

Samtidig fik vi som noget nyt sikkerhed for, at kommunerne også bruger pengene, og lærerne får deres del.

Medlemmerne og kongressen har sagt det helt klart. Vi ønsker ikke decentral løn, men er den der, vil vi have del i pengene - og vigtigst - decentral løn er ikke konflikttema. Dette var den klare konklusion på medlemsmøderne i hvert fald i Odense, og det var konklusionen på kongressen.

Nu skal der stemmes om resultatet. Hvis man mener, at resultatet er for langt fra kravene, og at vi ved en konflikt kan opnå disse krav, ja - så stem nej. Men vurder først konflikttemaet og muligheden for at konflikte sig frem til noget bedre.

Nogle af synspunkterne i nej-kampagnen er særligt iøjnefaldende. Hvis man for eksempel er utilfreds med den nuværende pensions størrelse - et forhold, der ikke i nogen som helst sammenhæng er til forhandling ved overenskomsten - kan vi altså ikke konflikte os til noget bedre. På samme måde finder jeg ikke, at en forhøjelse af taksterne over Storebælt er et godt konflikttema.

Nøjagtigt det samme gælder, hvis konflikttemaet er decentraliseringen i samfundet. Dette forhold har endnu mindre med overenskomst at gøre end tjenestemandspensionen, folkeskoleloven, ressourceniveauet i kommunen eller andet, man kan være mere eller mindre utilfreds med.

Hvis man mener, at overenskomstresultatet, som giver forventning om reallønsfremgang, forbedringer af arbejdstidsaftalen og de før nævnte præciseringer i den decentrale løn, er et brugbart udgangspunkt for et fremadrettet arbejde i Danmarks Lærerforening, så stem ja.

Selv er jeg ikke i tvivl - det er faktisk et godt resultat!

Bo Tryggedsson

Odense Lærerforening