Dengang

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For 50 år siden

Ved nytår 1954

Danmarks Lærerforenings formand, N. Nielsen udtaler blandt andet:

»Det forløbne års store nationale begivenhed var gennemførelsen af Danmarks Riges nye grundlov af 5. juni 1953.

Den nye grundlov er vokset frem af det danske samfunds hundredårige demokratiske, folkelige og kulturelle udvikling og er en smuk manifestation af det danske folks bekendelse til mennenskerettighedernes bærende idealer om frihed, ret og demokrati.

Den nye grundlov medfører ikke principielle ændringer i vor folkeskoles grundlovsmæssige stilling, men understreger stærkere end den gamle grundlov forældrenes ret til fri undervisning i folkeskolen for deres undervisningspligtige børn og forældrenes frihed til selv at vælge, hvorledes undervisningspligten opfyldes.

Den nye grundlov vil kunne blive et velegnet grundlag for vor folkeskoles frie folkelige udvikling i tiden fremover og vil give muligheder for den udvikling, som de sociale, pædagogiske og psykologiske nydannelser vil kræve af folkets skole«.

Folkeskolen nummer 1

Januar 1954

For 25 år siden

Der er millioner at spare!

Redaktionen har modtaget et brev fra lærer Erik Dam, Stenløse og han foreslår i sit brev, at man ikke køber den anbefalede U-Matic normerede video maskine når man mange steder om kort tid står for at skulle udskifte slidt maskineri. Erik Dam peger på muligheden for at erstatte de gamle videobåndmaskiner med de nye typer i normerne VHS (Video Home System) og Betamax. Det rare ved disse maskiner er blandt andet de meget rimelige båndpriser. Fælles for de nye typer er, at de kan køre i mange timer (op til 3,5 timer) per bånd, og anskaffelsesprisen er i forhold til bånd af de hidtidige videomaskiner af en særdeles rimelig karakter.

Der ville umiddelbart være bunker at spare ved at maskine nummer 2 ikke var den af Landscentralen anbefalede norm. Man kunne forestille sig, at maskine 1 var U-Matic, og så kunne man benytte maskine 2 i den nye norm til de aktuelle udsendelser man skulle bruge inden for en overskuelig tid.

Hagen ved det hele er, at vi endnu ikke ved ret meget om disse nye typer af videomaskiner.

Folkeskolen nummer 3

Januar 1979