Dansk som andetsprog
0   10

Alvor for første gang: Fem procent må gå børnehaveklassen om efter sprogprøve

For første gang var det i år med risiko for at skulle gå en klasse om, at elever i ghettopakkens udsatte boligområder var til sprogprøve. 5 procent af børnehaveklasseeleverne er nødsaget til at tage endnu et år i børnehaveklassen - 1 procent af de ældre dansk som andetsprog-elever må også gå deres klassetrin om.

I alt 823 børnehaveklasseelever rykkede op i 1. klasse, mens 40 elever er omgængere. For eleverne fra 1.-9. klasse var i alt 539 elever til en eller flere sprogprøver i løbet af skoleåret, og her har 8 elever måttet gå en klasse om. Alle elever i udskolingen, der tog sprogprøven, bestod.

Det viser nye tal fra Styrelsen for It og Læring (Stil).

Sprogprøverne har fundet sted på 21 folkeskoler og 7 fri- og privatskoler, som har flere end 30 procent elever fra udsatte boligsområder.

I skoleåret 2019/20 fik de børnehaveklasseelever, der ikke bestod sprogprøven, alligevel lov at rykke op i 1. klasse, hvis deres forældre ønskede det. Det var på grund af situationen med covid-19, og de nedlukkede skoler i perioder af skoleåret. Men i skoleåret 2020/21 har det ikke været en mulighed, selv om nogle skoler har været lukket og haft hjemmeundervisning i perioder.

Artiklen fortsætter under banneret

Skoleleder på Strandgårdskolen i Ishøj Jan Mindegaard sagde i april til folkeskolen.dk at det har været svært at få kontinuitet i undervisningen og svært at gennemføre sprogprøverne på grund af skolens nedlukning og genåbning i løbet af skoleåret.

"Vi har kaldt de børnehaveklasseelever ind, som har haft særligt behov - selv i nedlukningsperioden", sagde han dengang.

Skolen forsøgte også at klæde forældrene på til at spille sprogspil med børnene for at stimulere deres danskkundskaber.

Sprogprøver trods nedlukninger

67 procent af eleverne i børnehaveklassen blev vurderet sprogparate ved første sprogtest i skoleåret. Der er i alt fire test, som eleverne kan gå op til i løbet af et skoleår. Hvis eleven ikke består den 4. test, der er frivillig, skal eleven tilbydes en sommerskole, som forældrene selv skal betale for.

For eleverne i 1.-9. klasse var der 61 procent, der blev vurderet sprogparate ved første sprogtest.

På grund af corona-nedlukninger blev der opstillet nogle midlertidige regler, hvor nogle sprogprøver blev udsat. Men de midlertidige regler ændrede ikke på, at skolerne skulle gennemføre de obligatoriske sprogprøver i skoleåret ligesom der skulle finde understøttende indsatser sted i børnehaveklassen.

Stil har modtaget data fra de 28 skoler om i alt 1.402 elever den 1. september 2021.

Indberetningerne indeholder et antal elever, hvor der ikke er angivet et eneste prøveforsøg og hvor der ikke er givet en særlig tilladelse til oprykning, samtidig med at eleven rykker en klasse op. Her antager Stil at der er tale om fritagelse eller særlige foranstaltninger knyttet til covid-19.

Eleverne indgår ikke i datagrundlaget for skoleåret 2020/21. Også elever, der har flyttet skole i løbet af skoleåret, er fjernet fra data (17 elever).

25 elever er angivet som fritaget fra den obligatoriske sprogprøve, og de indgår ikke i datamaterialet. Det kan blandt andet skyldes betydelig funktionsnedsættelse hos eleven.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
968 andre er allerede tilmeldt

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
785 andre er allerede tilmeldt