Anmeldelse Ny lærer
0   44

Staldtips og cowboytricks til nye lærere

”Lærerbogen” er for mig at se et forsøg på at afmontere noget af det ubehag, de fleste nye lærere oplever, når de rammer folkeskolen. Og jeg synes faktisk, det lykkes.

Lærerbogen

Fakta


Titel
Lærerbogen

Forfatter
Hans Erik Hansen

Pris
150

Sider
98

Forlag
Forlaget Forfatterskabet

Der har, så længe jeg kan huske, været diskussioner om de lærerstuderendes parathed, når de endelig skal stå på egne ben. Praksischok, manglende færdigheder og manglende håndværk er ofte nogle af de fænomener, der bliver italesat som problematiske. ”Lærerbogen” er en blanding af anekdoter og gode råd til lærere og forældre med børn i folkeskolen. Den bygger på erfaringer fra 40 års lærergerning, hvor hver dag er forskellig. Det betyder ikke, at man ikke kan forbedre sig, nej, tværtimod, bogens ærinde er, at man hele tiden skal udvikle sin praksis og blive ved med at udvikle sig som lærer.

Artiklen fortsætter under banneret

Bogens styrke er forfatterens ærlighed. Han viser igennem fortællingerne at virkeligheden som lærer er, at man ikke altid er en spændt flitsbue med initiativ og rigtige løsninger. Dermed ikke sagt at Hans Erik Hansen fremstår som lad og uvidende, nej, han er et menneske med hjertet på det rette sted og en iver for at forstå sig selv og sine handlinger i de udfordringer, han møder. Der er meget genkendelighed i beretningerne, som illustrerer, at man som lærer ikke altid mestrer alle facetter af lærergerningen.

Til trods for at anekdoterne er genkendelige, er det specielt anden halvdel af bogen, som for mig er interessant. Her fremfører Hans Erik Hansen det, han kalder lærersætninger, som i bund og grund er tips og tricks fra 40 års tro tjeneste. Her snakker vi ikke om kompleks læringsteori som Dales tre kompetenceniveauer eller Kolbs læringscirkel, men om gode råd, som man som underviser kan afprøve på en onsdag i regnvejr.

Genremæssigt er bogen en sjov størrelse, idet den ikke ligner klassiske lærebøger fra læreruddannelsen. Bogen opbygger ikke argumenter ud fra teori og velbeskrevet empiri. Den er ikke specielt lødig eller akademisk hellig. Nej, "Lærerbogen" er en ærlig beretning fra en almindelig lærer i folkeskolen, som måske kan hjælpe dimitterende lærere med at tage brodden af det forestående praksischok.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
460 andre er allerede tilmeldt