Anmeldelse Skønlitteratur
0   40

Syretrip med sprogblomster

En synæstetisk oplevelse af spyt, pølser, blod, løse tænder og negle blandet med ord.

Lille kriger

Fakta


Titel
Lille kriger

Forfatter
Gitte Herdin

Pris
180

Sider
84

Forlag
Forlaget Forfatterskabet

Trods titlen "Lille kriger", som refererer til bogens hovedkarakter, der har trænet sig selv i Ninja-teknikker, men ikke får udfoldet sit fulde potentiale som kriger, er bogen værd at læse. Historien er spækket med fantasifulde metaforer og er næsten et syretrip af sprogblomster, der kalejdoskopisk bevæger sig rundt på det indre forestillingstapet.

Artiklen fortsætter under banneret

Samtidig er der et nøgternt og meget konkret spor omkring "det abjekte", det psykoanalytiske begreb for det, som kroppen udstøder, og som bliver fremmed for os, når det bliver adskilt fra os. Alt det, som normalt forbindes med væmmelse, og som sjældent beskrives i så eksplicit grad som i "Lille kriger": spyt, pølser, løse tænder, blod og negle.

Arsenalet af tysord gør Lille krigers indre Ninja-kamp til en leg med sprog. Citaterne fra bogen er en genlæsning værd: "Pølsen i kummen har farvet vandet brunt, og papiret er næsten opløst. Jeg hiver så hårdt i udtrækkeren, at knoppen falder af. Jeg skælder knoppen ud, mens jeg overlader den til dens skæbne i frit rul ind under skabsmøblet. Jeg løber på nøgne listefødder ind på mit værelse og gemmer mine nyklippede negle under dynen, mens jeg griner bidske lyde".

Forfatteren til bogen er mor og lærer, hvilket da også skinner igennem historien med selv- eller metareflektive beskrivelser af lærere som nogle, der helst vil undgå gårdvagter, medmindre det står på skemaet. Herved sker hop fra synsvinklen, for er det forfatteren eller hovedkarakteren, der tænker det?

Bogens styrke ligger i de ordrige sansebeskrivelser i både lyd og billeder og kan bruges eksemplarisk i forbindelse med undervisning i sansefænomenet synæstesi, som når "... Kaj, der sidder i en sofa og snakker så meget, at der er lydbølger i luften, som glider som striber i forskellige farver hen over bordet, sofaryggen, op til loftet. Nogle af striberne forsvinder henne i kommoden uden at være blevet modtaget, andre falder til gulvet. Andre igen bliver modtaget i en anden mund og sendt tilbage med en anden farve eller med prikker på".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.498 andre er allerede tilmeldt

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.463 andre er allerede tilmeldt