Katrine Vinther Nielsen (billedet) meddelte i august, at hun stiller op til valget til formandsposten i Århus Lærerforening. Generalforsamlingen er blevet udskudt i flere omgange på grund af corona, men afvikles i morgen torsdag online.

Aarhus: Kamp om pladsen på toppen

For første gang nogensinde er der i morgen kampvalg om formandsposten i Århus Lærerforening. Folkeskolen.dk har talt med de to kandidater om, hvad de vil.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Torsdag er der virtuel generalforsamling i Århus Lærerforening. To kandidater har meldt sig til at afløse den nuværende formand Jesper Skorstengaard, der har valgt ikke at fortsætte på posten. De to kandidater er næstformand for Århus Lærerforening Dorthe Ryom Fisker og styrelsesmedlem Katrine Vinther Nielsen.

Det gode samarbejde skal fortsætte

"Jeg vil være en formand, der vil føre foreningen videre ad det spor, vi i al beskedenhed synes, vi er lykkedes ret godt med i dag", siger Dorthe Ryom Fisker.

"Jeg har syv års erfaring som næstformand, som jeg kan trække på, både i forhold til vores eksterne samarbejdspartnere og i forhold til organisationen her i Aarhus og i Danmarks Lærerforening generelt. Dermed ikke sagt, at jeg ikke vil gøre tingene på en lidt anden måde end den nuværende formand. Jeg er jo en anden person, så det kommer til at få en betydning, men da jeg har siddet som næstformand i syv år, har jeg selvfølgelig også påvirket måden, vi gør det på nu. Så det bliver ikke en total omvæltning af arbejdsgangene".

Arbejdstid: Aarhus har justeret lokalaftale sammen med skolens parter 

Dorthe Ryom Fisker fortæller, at hun som formand vil vægte at opbygge og vedligeholde foreningens gode relationer til blandt andet kommunens politikere og skoleledere.

Næstformand Dorthe Ryom Fisker stiller op til kampvalget om formandsposten. Foto: Thomas Arnbo

"Vi er en kreds, som samarbejder rigtigt meget, og derfor betyder det noget med de gode relationer, vi har. Det giver os en bane at spille ind på. Men jeg vil selvfølgelig også slå næven i bordet og sige 'hertil og ikke længere', når det kræves".

Valgkampen, som især har udspillet sig på de sociale medier, har inspireret Dorthe Ryom Fisker til at kigge på organisationen Århus Lærerforening.

"Jeg synes egentlig vi har en god organisering, men jeg vil da kigge på den kritik, som har været rejst, og se om vi kan gøre noget for at inddrage vores tillidsfolk, så de i højere grad kan være bindeled mellem os i styrelsen og vores medlemmer på skolerne".

Mere medlemsdemokrati

"I min tid som lærer og tillidsvalg er lærerlivet blevet sværere og afstanden mellem medlem og fagforening er blevet større", siger den anden formandskandidat, Katrine Vinther Nielsen, til folkeskolen.dk.

Hun har siddet i styrelsen i Århus Lærerforening i syv år og arbejder til daglig på Beder Skole, hvor hun også er tillidsrepræsentant.

"Der er brug for en forandring, en anden organisering, som styrker medlemsdemokratiet. Det har jeg arbejdet for i den tid, jeg har siddet i styrelsen, og det vil jeg arbejde for som formand".

Kampvalg på vej om formandsposten i Århus Lærerforening

 Hendes erfaring som tillidsrepræsentant er, at jo mere kollegaerne er inddraget, jo stærkere står man, og jo mere synlig bliver vi i Århus Lærerforening. Hun mener, at Århus skal lade sig inspirere af andre lærerkredse, hvor man efter hendes opfattelse er lykkedes med at skabe bedre arbejdsvilkår ved at inddrage medlemmerne, fortæller hun.

"Styrelsesmedlemmerne skal have ansvarsområder og være tættere på skolerne og arbejdspladserne. Vi skal sætte nye dagsordner, så vi sammen kan forbedre vores arbejdsvilkår", siger hun.

"Århus Lærerforening skal have en stærk skolepolitisk stemme - vi skal være en aktiv og nærværende fagforening, med tydelige visioner. Vi skal anerkende de politiske beslutninger, der understøtter undervisningen, men vi skal også have modet til at udfordre dem, der forringer vores arbejdsbetingelser".

Under valgkampen har der været en del debat, fordi Katrine Vinther Nielsen stiller op til den interne vejledende urafstemning om Enhedslistens kandidater til byrådet i Aarhus. Det afgøres på lørdag den 13. februar, om hun opstiller. Katrine Vinther Nielsen understreger, at hvis hun bliver valgt til formandsposten i Århus Lærerforening, skal medlemmerne ikke være i tvivl om, at hun fuldt og helt vil hellige sig denne vigtige opgave.