Kåre og Emil i værkstedet, hvor de producerer videoer til børn om naturvidenskabens forunderlige verden

Kåre og Emil fortæller om eksponentiel vækst i mutant-corona

Noget matematik og meget mere naturfag er udgangspunktet for en af de nyeste videoer fra 'Kåre og Emil'. De to nørder har fået støtte til at udvikle videoer, som bl.a. kan bruges i undervisningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad betyder eksponentiel vækst egentlig? Det bliver meget tydeligt, når de tidligere supernørder Kåre og Emil fra DR's Nørd fortæller om den britiske mutant-corona B117 og meget illustrativt viser, hvor meget den kan vokse, hvis vi ikke passer på. Det klirrer med mønter, da de laver udregninger med mønter for at vise væksten.

Én ny video om ugen har de to tidligere nørder fået penge til fra Novo Nordisk fonden. Filmene kan ses på youtube, hvor der kommer en ny video hver onsdag. Og måske lidt flere. Der er allerede videoer om brintraketter, ildtornadoer, rødkålsforsøg og hjemmelavet slim. Og om hvor meget en pind i en flaske med ukogte ris egentlig kan bære - det er rigtig meget!

"Vi vil gerne bruge fascinationen hos børnene, skabe begejstring og interesse for naturfagene. Meget gerne med noget faglighed, noget perspektiv", siger Emil Nielsen.

"Vi tænker meget på formidlingen, men vi er ikke undervisere. Vi vil meget gerne understøtte det faglige, og måske kan vores videoer også bruges som introduktion til emner som undertryk, tilstandsformer, energi, elektrolyse eller noget af alt det andet, vi har lavet film om".

Børnene vil have faglig forklaring

Kåre Nielsen fortæller, at de får mange kommentarer fra børn hver uge. Videoerne har mange visninger, og det glæder de to nørder meget, at de kan se, at flere børn gerne vil have den faglige forklaring i filmene flere gange. De er interesserede i at forstå, hvad der sker i forsøgene og hvorfor.

Emil og Kåre har erfaring fra DR's Nørd-programmer igennem otte år. Emil er uddannet kemiker.

"Det er ikke kun vores videoer med eksplosioner og flammer, der får mange visninger. De vil rigtig gerne selv lave nogle forsøg, og fx videoen om 'Stærke ris' er jo noget, de let kan lave derhjemme. Det overraskede også os selv, at en flaske ris kunne bære så meget. Vi går op i formidlingen, men også i sikkerheden. Vi viser det, taler om det og understreger, hvad de ikke selv skal forsøge sig med", siger Kåre og Emil.

"Bare i et supermarked kan man købe mange farlige ting. Afløbsrens står jo frit fremme, så vi vil absolut gerne signalere, at sikkerheden skal være i orden".

I hele 2021 vil der komme en ny video hver uge, og der er allerede 35 videoer tilgængelige på Youtube. Elever og lærere er også velkomne til at skrive til de to og komme med forslag til nye videoer.

 

 

 

Læs mere

se youtube videoer her