Valdemar glæder sig til at begynde i 0.x

Første skoledag: "Det ligner da en skoledreng"

Flere skoler har lavet nye procedurer for den allerførste skoledag. En af dem er Amager Fælled Skole i København. Her måtte forældrene ikke komme med ind i klassen på børnenes første skoledag.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De store drenge i gule veste med hvide slikkepindskilte i hånden ser meget store ud, da Valdemar nærmer sig forgængerfeltet med et fast tag i mors hånd. På ryggen hænger en splinterny skoletaske, og han gemmer sig kun lidt bag mor, da en lærer på den anden side af vejen med høj og fast stemme siger: "Det ligner da en skoledreng".

Valdemars fødder fører ham langsomt ind til første skoledag i 0.x på Amager Fælled Skole i København. I skolegården samles flere og flere børn med skoletasker og faste tag i forældrenes hænder. Ingen må komme indenfor, for skolen har besluttet, at på grund af corona foregår den første del af første skoledag i skolegården.

Skoleleder Torben Bo Højman Jensen står foran indgangen med to flag i hånden. Han hæver stemmen og råber, så godt han kan.

"Vi har flag med, for når der er fødselsdag, så man flage. Og vi skal flage i dag, for det er 0.-klassernes første skoledag", siger han. "I har glædet jer rigtig meget og måske har det rumlet lidt i maven. Men vi har også rumlen i maven. Vi har også glædet os".

Skolepatruljen bliver trukket frem, og en lærer formaner forældrene om at  lægge mobilen i lommen, når skolestarterne skal lære om skolevejen. 1.-klasse-elever myldrer op ad trappen og synger spændt 'Mariehønen Evigglad' som velkomst til de nye. 

Første skoledag i coronaens skygge

Skolestart i coronaens skygge

Torben Bo Højman Jensen  påpeger, at selv om man står lidt tæt i dag i skolegården, så bliver corona en del af de nye børns skolehverdag.

"I kan ikke komme med ind. Vi har lavet nogle spots, hvor I kan tage billeder, og så tager vi billeder inden fra klassen og sender rundt", siger han og forklarer, at på skolen er der opstillet sprit, der er skilte, der markerer, at man skal holde til højre, og man skal holde afstand.

Selv om det kan være svært at se, så fylder corona stadig på skolen, fortæller Torben Bo Højman Jensen til folkeskolen.dk

"Vi siger, at vi fortsat ikke vil have forældre på skolen. Nogle af de afleveringssystemer, som vi indførte før sommerferien holder vi fast i. Blandt andet, hvordan man i de små klasser mødes uden foran skolen".

"Vi melder ud til forældrene, at selv om 1-meters-reglen er ophævet, så er der stadig de her hensigtsmæssige ting i forhold til at vaske hænder og spritte af. Vi arbejder også med mantraer som - hold til højre, nej til prop-stop ikke op, vis hensyn og hav opmærksomhed. Og vi forsøger stadig at give de forskellige klasser forskellige toiletter", fortæller Torben Bo  Jensen.

En efter en bliver elevernes navne råbt op, og langsomt slipper de mors eller fars hånd og går op ad trappen, der er pyntet med flag. Også Valdemar tager trinnene op, men først efter, at der er taget et billede op ad skolens røde mursten.